Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio
március 10, 2021 By gedeon Off

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt – A Figaro nyomában!

Örömmel fedezem fel a litván gyártó legújabb termékét, amely a ‘belépő’ szériájuk nagyobbik állványos sugárzója, az Audio Solutions Overture 322B. A korábbi Figaro B tesztemet követően rengeteg üzenetet kaptam, hogy vajon mennyire hozza az olcsóbb család azt, amit a Figaro-nál hallani, hiszen közel fele annyiért kapható a kisebbik 302B-t. Nos, van egy nagyon jó hírem, ráadásul két fontos szempontból is!

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

A 2-utas, hátsó reflexes Audio Solutions Overture 322B hangfal ára 550 000 Ft,-, szóval hiába nevezi a gyártó belépőnek, ez maximum az Ő kínálatukat tekintve hívható annak. Nyers hangminőségét tekintve ez messze nem entry level, inkább valahova a középkategória közepére helyezném. Egyébként ez immáron a harmadik generációja a családnak, amely minden ponton megújult, ide értve a doboz konstrukciót, hangszórókat, designt és keresztváltót.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

Felül kapott helyet a 183 mm-es pépesített kompozit papír mély-közép, alatta pedig a mini-horn tölcsérbe ültetett 25 mm-es selyem dóm magas hangszóró. A nagyobb szériákat követően már az új MK3 Overture modellek is ‘doboz a dobozban’ konstrukcióval készültek, ami drasztikusan csökkenti a belső rezonanciákat, de mindezt még megfejelték masszív belső merevítési pontokkal és hátra fele szűkülő kamrával.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

Az újratervezett fázis kompenzált keresztváltó egy komolyabb minőségű, vastag OFC áramkört kapott, mag nélküli tekercsekkel. Az ide vezető utat pedig a masszív csatlakozó terminál szolgáltatja, amiről nem derül ki, hogy WBT lenne, de őszintén szólva ez komolyabbnak érződik.

A méretéről érdemes említést tenni, mert ez egy nagyobb darab és fotókon nem is annyira jön át. 42.5 cm magas, 39.5 cm mély, 25 cm széles a front oldalon és hátra fele 22 cm-re szűkül. A kicsit sem kispórolt O332B súlya nagyjából 11 kg.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

A bevezetésnél említett jó hírem azokat érinti, akik a Figaro szuper realisztikus stílusát keresik, de picivel olcsóbban, és az sem baj, ha van egy adag extra test mögötte. Az első másodpercek alatt azonnal meg is érint a hónapokkal ezelőtt tapasztalt élmény, ami nagy részt a közép és felső tartomány életszerűségéről szól. Az emberi beszéd és élő hangszer itt is szinte tapintható, teljes mértékben lepucolt mindennemű fátyoltól vagy fedettségtől. A két hangszóró azonosíthatatlanul egymásba simul, semmiféle keresztváltási pont nem érzékelhető, de ez önmagában még nem is kirívó. Viszont a kettő közös, igen koherens működése egy szépen artikulált és aprólékos hangképet eredményez. Tonalitásában nincs egyértelmű íz, szépen megvilágított részleteket hallani, ahol a felvétel nüansz elemei is lézer pontossággal beazonosíthatóak. Nem klinikai eset, nem karcolással oldja meg a részletgazdag érzetet, de van benne egy kihegyezett hozzáállás, ami a közép és magas szekció közvetlenségében csúcsosodik ki. Ez tipikusan az a fajta hangfal, ami egy abszolút kezdőt és egy tapasztalt rókát is azonnal meglep, olyan fülbesuttogósan intim az élmény.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

Emlékszem, hogy az Audia + Figaro szettnél volt olyan a felbontás, mintha a mikrofonok szemszögéből hallottam volna az összes apró történést. Itt is megvan ez a jellegű közelség, de nem olyan mértékben, és talán itt jön elő az árkülönbség. Ha százalékban kellene kifejezni, akkor körülbelül 75%-ra voksolnék, mint Figaro “teljesítmény” és ez csak az eddig említett közepektől felfele értendő. Viszont ez alá épül egy olyan mennyiségű és stílusú mély, ami egy jóval rugalmasabb megoldássá teszi az Overture 322B-t.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

Nincs is annál szomorúbb, mikor egy hangfal zseniálisan szól több szempontból is, de valahogy a mélyek hiánya miatt mégsem tudod bármely stílusú zenéhez használni. Ezen probléma az Overture-t nem érte el, hiszen kerek és testes basszusokat ad még hip-hop anyagokon is. Egészen peckes, de öblös hozzáállás jellemzi, közepes gyorsaságú lecsengéssel, ami miatt az élmény egésze kifejezetten rugalmassá teszi a sugárzót. Egyes zenék hirtelen és pattogós lábdobjaira hibátlanul rásimul, nem mossa szét az apró, alsó Hz-ek közti textúrákat, hanem a jelnek megfelelően változtatja a karakterének jellegét. Lágyabb mélyeknél képes finomabban szétterülni és csak simogatni a pulzáló hullámokkal, de amint változik a zene habitusa, úgy előjön a koncentráltabb érzés is. Teljes formáját nézve szélesebbnek és nagyobbnak mondanám, nem szűkölködik és feszíti keményre a hangképet.

Audio Solutions Overture 322B hangfal teszt Gedeon Audio

Az Audio Solutions Overture 322B hangfal bőségesen hozza a gyártó hitvallását és hangzását, és ez egy nagyon jó hír számunkra. Sok esetben egy fejlesztő csapat “belépő” szériája kissé elkülönödik azon termékeiktől, amelyekkel híresek lettek. Ez főleg az árszegmensekről és költségvetésről szól, viszont a litván cég in-house gyártása a szokásoknak ellenmenve képes volt egy fokkal barátibb áron is elérhetővé tenni azt a bizonyos karaktert. A 322B egy dögös és realisztikus hangú doboz, igen rugalmasan kiegyensúlyozott élménnyel. Nincs még “ajánlott termék” emblémám, de lehet ideje lenne elkezdenem, hogy jutalmazhassak egyet ennek a litván alkotásnak.

Forgalmazó – StreamAudio.hu

Tesztelhető és rendelhető – Gedeon Studio

Gyártó – AudioSolutions.lt