Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio
augusztus 28, 2021 By gedeon Off

Cayin CS-55A csöves erősítő teszt

A kínai Cayin csöves erősítőket már évek óta ajánlgatták nekem többen is, mert nem csak az építési minőség igényes, de a hangjuk is említésre méltó. Az első példány, amit most sikerült meghallgatnom és pár hétig tesztelnem különböző szettekben, az a Cayin CS-55A.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

A Cayin CS-55A több konfigurációval is kérhető, az olcsóbbik az EL34 csöves változat (845 000 Ft,-), az izmosabb pedig a KT88 verzió (900 000 Ft,-). A kapott erősítő viszont az olcsóbbik lehetőség, amiben összesen 8 cső található, 2 x 2 EL34, 2 x 2 ECC83S és 2 x 2 ECC82. A 17 kg-s erősítő így 2 x 38 watt kimenő teljesítményt ad, a túlméretezett és elzárt toroid trafó, a szénfóliás ellenállások és a kerámia csőfoglalatok mellett. Integrálásra került egy USB-B DAC és phono előerősítő is, amik mellett a standard vonalszintű RCA aljzatok is megtalálhatóak. Tartozékként pár gombos távvezérlő is jár hozzá, amivel az alapvető funkciókat kezelhetjük.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

Kialakítása és építési minősége nagyon korrekt, előlapja vastag, eloxált alumínium. A csöveket védő szellőző rács természetesen leszedhető, aminek a színe és anyaga hasonlóan acélkék/szürkés tónusú, mint az erősítő felső része. Enyhén magasfényű fényezést kapott az előlapon kívül minden eleme és az anyaghasználat nem nevezhető kispóroltnak, jó masszív minden pontja.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

Ami a modern világot tükrözi, az az előlapon látható különböző világítás. Bekapcsolásnál a potméteren látható fehér fénycsík jelzi villogással, hogy kis türelmet kér, míg készen áll a zenehallgatásra. A bemenetválasztó kellemes mechanikus billenéssel vált inputot, amit egy zöld visszajelző fény mutat. Bal oldalán 6.3 mm-es fejhallgató kimenet, ami karakterben hasonló, de mélyben kontrollálósabb, mint amit hangfalakon keresztül tapasztaltam.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

A tesztelés Audio Solutions Figaro BL és Fyne Audio F700 hangfalakon történt főként, ami azért tökéletes, mert mindkettő egészen más irányból közelíti meg a zenéket és így a Cayin hangját is. A forrás a Wattson Audio Emerson DIGITAL volt, VMV D1 DA konverterrel utána. Kábelezés VIABLUE és Titan Audio, ahogy az már megszokott.

Ha pár nappal ezelőtt kérdez meg valaki, hogy hogyan szól a Cayin, akkor még azt mondtam volna, hogy keményebb és feszesebb irányt képvisel, viszont minél többet hallgatom, minél több órát ülök előtte, annál kevésbé érzem ezt teljes értékű leírásnak. Az tuti, hogy az erősítő melegedése változtat az első 1 órában tapasztaltakon és ellágyulnak a határozott sziluettek, hangfalpárosítástól függetlenül.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

A mélyek nagyon érdekesen jönnek ki rajta keresztül, mert a legalsó tónusok lágyak és öblösek, mondhatni melegek, míg a basszusok felső szegmense jóval megfogottabb. Van egy határozottság benne, de a lágy körítéssel az említett módon. A Figaro BL-eknek komoly erőt mutatott, szép mélyre ment és az artikuláció nem lett túlfeszítve, azt is kedvesen és enyhén folyósan kezelte. Ha feszes sugárzóval használtam, akkor dússág formájában jelenet meg ugyanezen karakter, ami kifejezetten jót tett az adott hangfalnak, szóval lehet vele játszani és kísérletezni bőven. Személy szerint jobban tetszett ez utóbbi összeállítás, így a teljes élmény kontrolláltabbnak tűnt.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

A középtartománynál megjelent a meleg csöves fűszer, hangulatos atmoszféra. Billie Eilish hangja édes és simogató, még azon számoknál is, ahol sportot űzött a stúdió abból, hogy mennyire recsegjen néhány hang a zenében. A mélyebb tonalitás nem erőltetett, nem úgy szól, mint egy vintage elektronika, ami szöszös és ködösít, annál itt jóval tisztább az élmény. Valószínűleg a magas frekvenciák pergése egyenlíti ki szépen az élményt, mert a részletek mennyisége és körvonala teljes értékű, csak nem olyan harapósan, mint például egy Hegel erősítőnél.

Cayin CS-55A csöves erősítő Gedeon Audio

Párosításokra nem kifejezetten érzékeny, bármire kötöttem, hozta az azonos ízvilágot, megjelent az erősítő hangja, szóval ez tipikusan olyan termék, amit a hallható karaktere miatt választ az ember. A Fyne Audio F700 páros a klasszikus csöves hifi élményt egyértelműbben hozta, a mélyeket kellőképpen kordában is tartotta, mind elektronikus és hangszeres zenéken is.

Fyne Audio F700 hangfal teszt

A Cayin CS-55A csöves erősítő bőségesen hozza az árfekvés színvonalát teljes élmény szempontjából, de a sajátos hangulatával és világával. A meleg tonalitással átitatott hangkép könnyű élményt kínál, még vágósabb és közvetlenebb sugárzókon keresztül is, szóval adja magát, hogy ez kinek lesz tökéletes választás. Kialakítása igényes, masszív és szépen összerakott, az integrált DAC és phono további rugalmasságot ad, plusz a csövek cserélgetése is lehetőséget kínál a fejlesztésre. Ha egy valódi analóg karaktert keresel, akkor adja magát a Cayin kínálata.

Forgalmazó – ExtremeAudio.hu/CayinCS55A

Gyártó – Cayin.cn

Bővebben: