Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio
augusztus 22, 2021 By gedeon Off

Svájci precízió – Wattson Audio Emerson ANALOG streamer teszt

Ha kicsi, igényes és egyedülálló termékek építéséről van szó, akkor Svájc az elmúlt 100 év alatt kérdés nélkül bizonyított, de mi a helyzet, ha az óraiparnál látott precizitást ültetjük át a high-end audio világába? A Wattson Audio Emerson streamerek és egy Rolex között nem nehéz párhuzamot vonni, hiszen nem a funkciók hadával, vagy hatalmas méretükkel próbálják a helyüket elfoglalni a piacon, hanem az átgondolt, lényegre törő és funkcionális koncepciójukkal.

Wattson Audio Emerson ANALOG és DIGITAL streamer lejátszó Gedeon Audio

 

A Wattson Audio csapata a svájci Yverdon-les-Bains-ben dolgozik a termékek fejlesztésén és építésén is, tehát mindent itt helyben gyártanak az elejétől a végéig. A fiatal márka első szériája az Emerson, ami jelenleg két streamert tartalmaz, egy DA konverterrel kiegészített változatot (ANALOG) és egy digitális futóművet (DIGITAL). Mindkettő azonos árfekvésben mozog, nemzetközileg 1250 euro + adó.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A Wattson Audio Emerson ANALOG streamer az említett módon kifejezetten lényegre törő kialakítását tekintve. Egyik oldalt ethernet és DC táp aljzat, másik felén egy pár analóg RCA kimenet, amit köthetünk bármely vonalszintű erősítő bemenetére, vagy akár aktív hangfalra. Az Emerson ANALOG egy Cirrus Logic DAC chipet használ, amit nem csak a mérések alapján párosítottak a konstrukcióhoz, hanem fül alapján is. A svájci fejlesztő csapat tapasztalata is az, hogy hiába tűnik valami jónak az adatok alapján, ha az a hallgatási élményben nem jelenik meg egyenesen arányos módon, így a személyes tapasztalatok legalább annyira fontos szerepet játszottak a gyártásban, mint a mérések.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

Két órajel generátor dolgozik váltva, annak függvényében, hogy a befutó jel 44.1 kHz vagy 48 kHz (és ennél bármi, ami magasabb). Az Emerson lejátszókban nincs variable oszcillátor vagy szinkronizációs loop, a választott oszcillátorok extrém alacsony fázis zajjal rendelkeznek a hallható tartományokon belül: -135dBc/SQR(Hz) alatt. A jel disztribúcióját úgy tervezték, hogy minimalizált jitter kerüljön a zenébe a teljes jelfolyamon keresztül. A tartozék külső DC táp úgynevezett orvosi tápegység, átlagnál alacsonyabb zajszinttel, viszont ezzel érdemes kísérletezni, mert tovább tuningolható az Emerson hangja. A gyártó már fejleszt is egy non plus ultra lineáris tápot, amivel nem csak a jelenleg kapható két termék, de az úton lévő további modellek is használhatóak lesznek. Ha minden jól megy, akkor ez már idén napvilágot is lát! A tesztben viszont főként a sajátját használtam, majd az elmúlt napokban a Pro-Ject Accu Box S2 USB külső tápot és valóban dobott rajta egy jól hallható mértékben.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A szolgáltatások is sugallják, hogy ezt nem kifejezetten háttérzenére fejlesztették, hiszen első körben a jobb minőségű streaming opciókat integrálták, mint például Tidal, Roon Ready, Qobuz, UPnP, DLNA, AirPlay és airable internetrádió. Spotify Connect-et még nem tud, de már dolgoznak rajta. A saját Wattson Music applikáción keresztül érhető el a Tidal, Qobuz és internetrádió, de a hálózaton található szervereket is kilistázza, ami lehet akár egy számítógép is adott esetben. Hi-Res fileokat ugyancsak olvas, ami PCM és DSD-t jelent DLNA felhasználásnál (24-bit 384kHz, DSD64).

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A design és megjelenés szokatlan, hiszen nem hátul, hanem két oldalt találhatóak a csatlakozók. Ennek oka a költségek csökkentése volt. A gyártó elmondása szerint az elektronika és tokozás hátsó terminálos kialakítása szignifikánsan növelné a termék gyártási árát, így a bolti árát is. Szóval úgy döntöttek, hogy inkább legyen olcsóbb egy fokkal a termék és akit ez zavar, az a méretéből fakadóan könnyen elrejtheti. Tokozása masszív alumínium, egy számomra ismeretlen védőréteggel borítva (matt, textúrált és érdekesen töri a fényt különböző szögből nézve) és érdekes, hogy az Audio Solutions Figaro fényezésére kísértetiesen hasonlít.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

Aki járt nálam az utóbbi 1 hónap során tesztelni a studioban, az szinte biztos, hogy ezen a Wattson-on keresztül hallotta az adott terméket. Egyfajta referencia lett számomra mindkét modell és több milliós szettekben is az Emersont használom, mert kellőképpen transzparens és aprólékos. Sok streamerrel az a személyes gondom, hogy hallható karakterük van, illetve, ami már elég egyenes hangot az, az pedig ‘digitális’ ízű kicsit. Értem ez alatt a felső frekvenciás csillogást és középtartománynál hallható élénkséget. A Wattson ezzel szemben jóval analógosabb hangot ad, tonalitásában a CD és vinyl közti területre helyezhető.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A hallgatási élmény egészében van egyfajta torzításmentes érzet, szépen mélyrehatóan feltárja a zene apró finomságait, mindezt ébenfekete sötétségből, csendes háttérrel. Hangkép egészét tekintve áttetsző, egyenes és természetes marad minden stíluson. Mélyben a Norma Revo IPA-70B mellett kifejezetten erőteljes, de nem túlzó mennyiséget generál, lágyan irányítva a zene által diktált formákat és változásokat. A közép szekció nagy hangsúlyt fektet a levegősségre, a pozíciók között határozott szünet és távolság van, de nem élesen, vagy darabosan szeparálva, amit némely olcsó streamernél tapasztalunk. Az emberi beszéd kiemelkedően fontos minden komponensnél, mert ha ez elég életszerűen és realisztikusan szól, akkor (várhatóan) minden egyéb hang is közel áll tónusban a valósághoz. Pontosan ez tapasztalható a Wattsonnál is. AS Figaro BL és Norma társaságában gyönyörű atmoszférával szólaltatja meg Leonard Cohen hangját, rámutat a hangszálak rezgésére, recsegésére és öblösségére. Billie Eilish – Your Power számánál a szélekre kitolt gitár pengetései csupaszak és szállósak, a vokál pedig elképesztő puritánsággal lebeg előttünk a térben.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A magas frekvenciáknál is jól érzékelhető a gyors jelfolyam eredménye, pörgős, precíz és részletgazdag. A gitárpengetések hegye nagy teret kap, nem ül rá egyfajta melegség vagy köd, ami elnyomná. Hangok lecsengése, visszhangok és színpad méretét ábrázoló effektet lágy rajzolattal, de tűpontosan terjeszkednek el minden irányba, amit csak a többi komponens fog korlátozni. Ahogy egyre komolyabb szettbe illesztettem a Wattson Emerson ANALOG lejátszót, annál komolyabb szélességet mutatott a forrás és ez az, amit érdemes figyelembe venni ennél a terméknél. Ez hangminőségben túlmutat a ‘hifi’ kategórián és bőven a high-end-ben utazik, ha pedig mögé dobunk egy komolyabb tápot, akkor pláne.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

Mennyi értelme van egy jobb tápegységnek?

Az Audiocentrum.hu-nál is járt a Wattson, ahol ugyancsak nagy sikert aratott az Emerson ANALOG, de ajánlottak nekem hozzá egy Pro-Ject Accu Box S2 USB tápegységet, ami állítólag dob az élményen. Ez még árban elviselhető a 70 000 Ft,-os áráért, bár nagyon várom, hogy a Topping és SMSL alternatívákat is tesztelhessem vele. A lényeg, hogy valóban előnyére válik a jobb táp, főként kontraszt és dinamika szempontjából. Agnes Obel – The Curse számánál Anne Müller csellójátéka érdesebbnek tűnik és egyszerűen csak nagyobbat ütnek a hirtelen megjelenő hegedűhangok. Érdekes, mert alapból nem változik a karakter, de a Pro-Ject-tel arányaiban közvetlenebbé válik a hang, az élmény vividebb minden zenén.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A Wattson Audio Emerson ANALOG lejátszó hangminőség szempontjából nehezen beleköthető, a design és kialakítás már egy más kérdés, de ez nyilván erősen egyéni ízlés függvénye lesz mindenkinél. Az analóg hangulatú, precíz és természetes hangú streamer dedikált applikációja jól használható, szépen átlátható és funkcionalitásában is átgondolt lett. Személyesen nagyon várom már a Spotify Connect integrálást rá, ami után tényleg nem sok kérdés marad. Ha 500 000 Ft,- körül egy stabil hálózati lejátszóra vadászol, ami bőven illeszthető felsőbb kategóriás rendszerbe is, akkor egy hallgatást mindenképpen érdemes neki szentelni! Abban pedig csak reménykedem, hogy lesz egy digitális bemenetekkel is rendelkező alternatíva, ugyanilyen karakterrel.