Keresés
Norma Audio Revo IPA 70B erősítő Gedeon Audio
augusztus 14, 2021 By Gedeon Audio Off

Norma Revo IPA-70B high-end erősítő teszt

High-end körökben az olasz Norma neve már jól ismert, nem is igazán vesznek részt más árfekvésben, hiszen a legolcsóbb integrált erősítőjük is 820 000 Ft,-. A Revo széria az utóbbi évtized során szignifikáns jelenlétet szerzett világszerte, aminek a hátterében Enrico Rossi egyedi fejlesztői elképzelése és 30 év munkája áll. Valószínűleg nem meglepetés, hogy nagyon lelkes vagyok erre a modellre, hiszen az utóbbi hónapban szinte minden teszt mögött legalább egy kicsit látható volt a Norma Revo IPA-70B integrált erősítő, de nem véletlenül!

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A gyártó több, mint 30 éve az olasz Cremona városában található, ahol ott helyben fejlesztenek és gyártanak minden egyes terméket a mai napig. Az ízig vérig, 100%-ban olasz termék nem csak esztétikailag, de karakterre és minőségre is valami egészen egyedülállót kínál, aminek egyik inspirációja a hely zenében gazdag történelme. Számtalan nagy név mellett Antonio Stradivari is itt élt és alkotott, éves szinten itt rendezik meg a legjobb hangszereket felsorakoztató versenyt és itt található a nemzetközi Cremona Academy zeneakadémia is. Ez a fajta atmoszféra erősen befolyásolta a termékek hangolását, Enrico fejlesztői ihlete is pontosan innen ered, hiszen ebben nőtt fel és él még most is.

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

Enrico a lehető legnagyobb jeltisztaságot és jelhűséget igyekszik elérni, aminek egyik metódusa az úgynevezett ‘rövid jelút’. Ezt sokszor látjuk gyártóknál feltüntetve, viszont sok esetben csupán annyit jelent, hogy belül relatív rövid kábelezésen fut az anyag, míg a Norma erősítők teljes mértékben kábelmentesen oldják meg ugyanazt. Tehát a jelút annyira rövid, amennyire csak lehetséges, ha pedig kinyitjuk az IPA-70B-t, akkor csak a toroid trafónál láthatunk egy rövid darabot (ezt nehéz lenne másképp megoldani) és a csatlakozó terminálok mögött, de ezen túl sehol egy mm sincs a jelútban. Többek között ennek is köszönhetjük a szuper gyors, rendkívül alacsony zajszintű hallgatási élményt, olyan széles frekvencia átfogással, ami ugyancsak szokatlan. A piacon gyakoriak a 20 – 20 000 Hz-es adatokat, ami a Norma termékek esetében jóformán 0 Hz-től indul, pontosabban 0 – 800 000 Hz-et ígér az IPA-70B . Toroid trafó, MOS-FET, csatornánként szimmetrikusan szelektált komponensek, arany-palládium kontaktfelületek, magas szűrés, alacsony ellenállású kondenzátorok és moduláris konstrukció.

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

A moduláris opciók előnye, hogy nem kell fizetni azon funkcióért, amit úgysem használnánk. A Norma Revo széria kérhető phono MM/MC (70 000 Ft,-) és USB-B DAC modullal (179 000 Ft,-) is. Ha ezt mind külső eszközökkel oldjuk meg, akkor lehet persze modul nélkül is rendelni, így lesz a legolcsóbb a termék 1 180 000 Ft,-os áron.

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

A megjelenés sem lett egy polcról leemelt egyszerű megoldás. Az egész ház masszív anti-magnetic alumíniumból került megmunkálásra, szálcsiszolt felületkezeléssel, hátrafelé ívelő vonalvezetéssel. A jobb oldalon a hűtőborda a design része és a motoros potméter magasfényű polírt, krómot kapott. Az anyaghasználatból ered, hogy alapból minden Norma termék ezüst színben készül, viszont kérhető feketében is felár ellenében, ami típus függvényében változik. Az IPA-70B fekete felára 199 euro/72 000 Ft,-. Ha az ezüst tetszik, akkor legalább nem kell kifizetnünk a fekete árát is, csak ha ez utóbbira vágyunk.

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

Lassan másfél hónapja használom a Norma IPA-70B-t, a hozzá érkezett Norma DS1 DAC és CD lejátszóval egyetemben, ami már elég beteg árban mozog (1 390 000 Ft,-), de elképesztőt dob a teljes élményen, bármely más szettben használtam is. Viszont, hogy ne milliós komponensek társaságában beszéljek az erősítőről, így maradjunk a svájci Wattson Audio Emerson streameres felhasználásnál.

Wattson Audio Emerson ANALOG streamer lejátszó Gedeon Audio

A teszteléshez használt termékek:

Az elmúlt időszakban több Norma erősítőt is hallgatva bőven kijelenthető, hogy a fejlesztések eredménye határozottan megjelenik a hangképben, és nem is igazán tudom más márkához hasonlítani a tapasztaltakat. Első blikkre több dolog is szembetűnő, mint például a ‘korlát nélküli’ spektrum érzet. Annak ellenére, hogy az emberi fül nem hall egy adott frekvencia tartományon kívül (és a zenéket is úgy mixelik, hogy nincs információ egy adott frekvencián túl), az erősítő topológiájánál ez még is hatalmas különbséget jelent a végső minőség szempontjából. A kompresszió nélküliség elképesztő tágas és széles élményt nyújt, a mélyek kiterjesztése szignifikáns jelenlétet kap a hallgatás során, még a vérszegényebb sugárzóknál is. A nagy kedvenc Audio Solutions Figaro B-nél is olyan kellemes test jelenik meg, ami számomra kompenzálja is az amúgy szerény erőt. Elektronikus anyagoknál szépen simogat, erős és dús marad végig, de a belbecsből fakadó lényegre törő gyorsasággal, zajmentességgel és dinamikai hirtelenséggel. Fontos kiegészítés, hogy nem kontrollál túl, nem kopog vagy kattog, és ez az egyik oka, hogy transzparens komponens maradt jóformán minden szettben, ahova illesztettem.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

Ugyanezen ‘vágatlan’ jelfolyam másik előnye a magas frekvenciák extrém részletező képessége. Csak, hogy ne valamilyen 100%-ban szubjektív tapasztalatot osszak meg, az elmúlt hetek során a lehető legtöbb embernek A/B teszteltem a Norma IPA-70B-t alternatív termékekkel szemben. Egyrészt szerettem volna látni, hogy más is hallja azt, amit én, vagy ez is csak egy személyes ízlés kérdése. A teszteléseknél kivétel nélküli mindenki pontosan azt mondta, amit én hallottam, mégpedig, hogy olyan, mintha a Norma esetében kristály tisztán belelátnánk a zene felső szegmensébe is, megjelenik egyfajta információáradat, amit nem tudtam reprodukálni más termékkel egyelőre. A Fyne Audio hangfalaknak kifejezetten jót tett ez, kinyitotta a hangképet, amit sokszor neveztem „árnyékosnak” korábban. Audio Solutions esetében gyönyörű teret adott az alapvető képességeinek a Figaro B, BL típusoknál. A transzparencia itt is adott, nem húzta túl a Figaro hangját, a mélyek határozottabban és mélyebbről fogták meg a hangképet. Analitikus, aprólékos, de finoman textúrált volt, kevésbé tűnt ‘keménynek’, mint például a Hegel H190 párossal. A Norma + Figaro kombó etalon, a presence élmény egy egészen másik szint már, de olyan adagolással, hogy még bőven a ‘finom’ jelzőt használhassam.

Titan Audio tápkábel és elosztó Gedeon Audio

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

A színpad ábrázolás kifejezetten tágas, pláne, ha az adott hangfal ezt tovább hangsúlyozza. A Figaro például a hang és hang közti teret maximalizálta a Normával, soha nem folyt össze egymással valamilyen történés a térben és ez ad egyfajta rend érzetet. A Neat Acoustics Ministra ugyanerre a határozottságra nem képes, kissé simogatóbb volt a részletekkel, viszont az előttünk lévő tér mélysége az egyik legkomolyabb, amit az utóbbi időben hallottam. A kis iso-baric hangfal design kvázi eltűnt és a legközelebbi hang a is a sugárzók mögül indult. Nagyon szokatlan és érdekes élmény! Fyne F700 széria egy fokkal közelebb lép, kerek és erőteljes módon, közepesen határozott szeparációval. Ezeket csak azért írom le, hogy rámutassak a Norma függetlenségére és áttetszőségére. Egy jó erősítő a stabil, egyenes és tiszta produkcióról kell hogy szóljon, nem feltétlen egyfajta fűszerezésről, amivel a hiányérzetünket próbáljuk kompenzálni. Bármely sugárzóra kötöm, akkor az adott termék stílusát hallottam extrém módon kibontakozni, és ilyenkor a legnehezebb szavakkal kifejezni, hogy milyen is az adott elektronika.

Norma Audio Revo IPA-70B erősítő teszt Gedeon Audio

A Norma Audio Revo IPA-70B erősítő nálam nagy szerelem lett, ami több erényének is köszönhető. Egyrészt a design, építési minőség és hangulat, amit az esztétika nyújt, az számomra telitalálat. A hangminőség és részletező képesség abszolút high-end, nem rángatja el a hangfalak stílusát a saját színezett világába, csak ad egy tiszta, lecsupaszított és csendes alapot, amire építkezhet minden egyes komponens a rendszerünkben. Egy kritikám van, az pedig a koax és optikai bemenet hiánya. Jó lenne legalább a DAC modul formájában ezt pótolni és akkor már nem is lenne túl sok kérdésem. Ja, és zárásképpen fontos megemlítenem a kis extra gondoskodást, ami a jó vastag használati utasításnál található. Minden Norma termékhez kapunk több adag biztosítékot, három elemet és egy szálcsiszolt alumínium blokkból vágatott távvezérlőt. Itt főként a pótbiztosíték az, ami szokatlan, mert még egyetlen egy terméknél se láttam ilyet.