Keresés
Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Norma IPA-70B erősítő Gedeon Audio
június 16, 2023 By Gedeon Audio Off

Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítő vs Norma IPA-70 erősítő összevetés

Lassan 2 éve használom otthon az olasz Norma IPA-70B erősítőt napi szinten, ami magába foglalja a zenehallgatást, mindennapi filmnézéseket és videójátékozást is. A lényeg, hogy már túl sok meglepetést nem tud okozni, együtt élünk és innen is jött az ötlet, hogy beszámolják a Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítő és az említett Norma közötti egyértelmű különbségekről.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Norma IPA-70B erősítő Gedeon Audio

Még 2022 év végén vittem haza magamnak próbára az említett zöld Lybra 300B erősítőt. Norma kiköt, Lybra beköt és járatás indul. A csöves erősítő teljesen új volt, akkor és ott bontottam ki, tehát a gyártói ajánlásnál is olvasható 40-60 óra beégetési idő még nem történt ekkor meg. Ez nem is igazán zavartatta a Fezz-t, ugyanis bődületes különbség csapott arcon már a legelső számnál, ami Leonard Cohen – Moving On volt. Eltelt pár nap és az első tapasztalatok tovább erősödtek, egyre intenzívebb lett a Lybra karaktere és a különbség az olasz és lengyel elektronika között.

Norma IPA-70B erősítő Gedeon Audio

Induljunk ki a Norma Revo IPA-70B erősítő hangjából, mert azt szerintem többen ismerik már és volt is róla szó rengetegszer az évek alatt. Extrém részletes és kiterjesztett magas szekció, elegáns és finoman részletező közép tartomány és lágy, öblös és erőteljes mélyek. Stílusa nyugodt, természetes és ugyan a magasai miatt enyhén technikai, mégsem robotikus az érzet, hanem amolyan olaszos érzelemdús módon kezeli a zenéket. Basszusok kontrollja jelen van, de nem kemény vagy túlzóan megmarkoltak a hangok. Hagy egy kis teret a mélyek súlyának, nem fogja magát vissza és kihoz hájat még azon hangfalakból is, ahol alig van alapból. Magasak nyitottsága, szellőssége egyértelmű az első hangoktól fogva. Sistergő, zajos és sercegő hangok mind teret kapnak, ami át is szövi a jól mixelt zenék hallgatási élményét. Nem tompít, nyom el és kicsit sem fedett a hangkép.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

Átkötve a Fezz EVO Lybra 300B erősítőt, a különbség azonnal megjelenik, bár fel is merül bennem, hogy ez egy igazi szőrszálhasogatás, hiszen nagyjából ugyanazon kategória skáláján belül mozog a két termék. Tapasztalt fülűeknek és tudatos vásárlóknak semmi sem mindegy, és pont itt jön ki az eltérések lényege. A basszusokban a Fezz-t vagyok kénytelen előrébb helyezni, ugyanis egyértelműen erősebb a kontroll, jobban megfogja a terjedelmes és erős mélyeket, mondhatni közelíti a „kemény” érzetet. Elképesztő erő és ‘hatalom’ rejlik benne, akkorákat képes ütni egy-egy lábdobnál, mintha nem lenne holnap. Mindezt úgy teszi, hogy nulla lecsengési idő vagy utózengés hallható, tehát tört másodperc alatt véget is ér a hang. A Norma lassabb és öblösebb volt, a terjedelem szélesebb és egymás után hallgatva a kettőt bizonyos zenéknél ezért is érződik soknak a Norma mélye. A Fezz mély arányai gyönyörűen integráltak a közép és magas szekció alá, tehát nem mély erős, de semmiképp nem is mély szegény, egyszerűen csak kiegyensúlyozottan szaturált és kontrasztos minden egyes pontja a frekvencia tartománynak.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

A közepeknél bajban voltam először, aztán sikerült kibogoznom, hogy miért is tetszik egyértelműen jobban a Fezz hangja. Minden emberi beszéd, hangszer vagy jóformán bármi, ami a közép tartományban jelenik meg olyan, mintha részletesebb, valósághűbb és tisztább volna. Átkötöttem a Normát és elsőre mintha pontosan ugyanazt hallottam volna, de több „körítéssel”. A Norma magas tartománya elvonja a fókuszt a közepekről, míg a Fezznél ez nem történik meg, tehát sokkal inkább lép előtérbe ez a rész a csöves erősítőnél. A Norma magasa, ahogy fentebb is írtam, átissza a hallgatási élményt, főleg az Audio Solutions Figaro BL hangfalakon keresztül.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

A Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítő közép tartománya csillagos ötös számomra. Élénk, izgalmas, mélyen textúráltan részletez, nem simítja össze egy masszává a hangokat és erre jön rá egy adag szaturált szín. A sokak által tapasztalt csöves 3D hatás és valósághű ábrázolás mind jelen van. Szájnyitás hangja, levegővétel és ehhez hasonló részletek gyorsan, pontosan és hirtelen jelennek meg, arányaiban természetesebben, mint a Normánál. A Norma IPA-70B ebben nagyon erős és Tanita Tikaramnál jóformán magát a levegőt is kihallani a zenéből és annak áramlását a mikrofon előtt. Egészen extrém ez a képessége, de hát ezért is szeretjük olyan sokan. Ízlés dolga persze, hogy melyik a „jobb”, illetve erősen hangfal függő is.

Norma Revo IPA-70B erősítő Revel M16 hangfal teszt Gedeon Audio

A magasaknál a Fezz EVO Lybra 300B csendesebb alaphanggal dolgozik, nincs olyan szállós alap jelenléte a hangoknak, mint a Normánál. Ebből fakad az említett közép tartomány fókuszáltság, kontraszt és precíz rajzolat. Ellentmondásos, de mintha a Fezznél lekerülne a tipikus „fátyol” réteg a zenéről és a sötétből előugró, gyors és tiszta hangok valóságosabbnak hatnak. Normára visszakötve hasonló az életszerűség, hiányérzetem sincs, de visszafele váltva a Fezz egyszerűen csak ‘pontosabbnak’ tűnik. Az biztos, hogy sötétebb és analógosabb a Fezz, míg a Norma fényesebb és ez a különbség az, ami vízválasztó lehet a döntésben, hogy kinek melyik való.

Fezz Audio EVO Lybra 300B csöves erősítő Gedeon Audio

Összességében borzasztóan nehéz az egyikre azt mondani, hogy jobb. Másra való már csak azért is, mert egy tranzisztorost használhatsz egész nap tv-hez is akár, míg egy ilyen kaliberű csöves erősítőt nem feltétlen erre találtak ki. Személyes, teljesen szubjektív ízlésem alapján, ha nem használnám mindenre (tv, film, játék, háttérzene stb.) a Normát otthon, akkor biztos hogy már egy Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítőt vittem volna haza, mert nem tudok betelni a hatásával és stílusával. Ereje brutális és mintapéldája a wattok valós értékének, mert egyszer sem tekertem még csak feléig sem a potmétert, hangfaltól teljesen függetlenül. A két erősítő között van árban különbség, szóval nem is teljesen fair az összevetés, de iránymutatásnak hasznos lehet ez a rövid beszámoló.