Acoustic Energy AE500 hangfal és Fyne Audio F500 hangfal Gedeonaudio.hu
november 13, 2020 By gedeon Off

Melyik a jobb? Fyne Audio F500 vs Acoustic Energy AE500 hangfalak

A 300 00 Ft,- alatti árfekvésben az egyik legnépszerűbb hangfal az utóbbi 1 évben a Fyne Audio F500 volt, de a számtalan pozitív szakmai visszajelzés után az Acoustic Energy AE500 sugárzó is ott áll a porondon, ráadásul nagyon erős érveléssel! Mindkét termékről volt már tesztem, így nem kezdem nulláról a bemutatásukat, inkább csak a lényegi különbségekre fókuszálok majd, ami segíthet az ebben az árfekvésben kutakodóknak döntést hozni.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Acoustic Energy AE500 hangfal Gedeonaudio.hu

A tesztelés az Arcam SA10 erősítő és Bluesound Node 2i lejátszó párosítással történt, ami szerintem teljes mértékben életszerű mind minőség és árazás szempontjából. A jelet koax kábelen kapta az erősítő, tehát ennek a DAC szekcióját használtam, ami tovább egyenesít a hangképen. Alapból ez a szett így stabil feszességet és nyíltságot kínál nagyjából minden hangfalnak, nem mos el részleteket és a frekvencia tartomány szélessége is kifejezetten tágas. Végeredmény szempontjából tökéletesen rámutat, hogy a kettő hangfal mit képvisel önmagában és egymáshoz képest is.

Fyne Audio F500 hangfal gedeonaudio.hu

A Fyne Audio F500 hangfal gyönyörű tisztaságot és szeparációt ad, ami főként a közép és magas szekcióban jelenik meg. Aprólékos, gyors és enyhén kihegyezett az élmény, levegős és légies a színpaddal. Tonalitásban vékonyabb, ami a mélyek lágyságából ered, tehát nem húz maga után minden hang egy alsó frekvenciás testet, kiterjesztést. A jelenlegi faltól elhúzott pozícióban 60 Hz környékén ad egy szép adag löketet, ami könnyűzenéken határozott alapot jelent, de kifejezetten dögösnek nem nevezhető. Ebből adódik, hogy a közép szekció steril stílusa teljes mértékben függetlenít a mélyektől. Ha nagy és széles basszusokat keresel, akkor kis szobákba lehet az F500 ideális, olyan 25 m2-ig bezárólag. Esetemben 35 m2 feletti 3.6 m belmagasság mellett sincs kifejezetten hiányérzet a hallgatási pozícióban, de azokat az alsó öblös hangokat nem hozza ki olyan elánnal, mint a másik versenyző.

Fyne Audio F500 hangfal Gedeonaudio.hu

A presence élmény és artikuláció 10/10, a mélyeket pedig egy böszmébb stílusú erősítővel bizonyos pontig ellensúlyozhatjuk. Szerintem még izmosabb árcédulát is elviselne ez a teljesítmény, de a Fyne Audio fegyvere a márka kezdeti stádiumában megköveteli, hogy olyan ár-érték arányt kínáljanak, ami felrakjak őket a térképre. Azt hiszem ez sikerült is nekik.

Acoustic Energy AE500 hangfal Gedeonaudio.hu

Az Acoustic Energy AE500 hangfal más irányból közelíti meg a zenéket. A legnagyobb különbség a mély, ami a közepekre is erős hatással van. Testesebb és izmosabb hangja van, könnyű és mély erős zenéknél teljes körű élményt nyújt olyan hatásossággal, amibe igen nehéz belekötni. Tér, szeparáció egészen hasonló, mint az F500-nál, de egyes hangszerek és vokálok tónusa vastagabb. A levegős érzet itt nem dominál annyira, de presence élmény szempontjából hasonlóan emberközeli hatást nyújt Sevdaliza arcbamászós mixeléseinél. A magasak közvetlen a Fyne után selymesebbnek érződnek, de ez csak a gyors, azonnali összehasonlításból ered.

Acoustic Energy AE500 hangfal Gedeonaudio.hu

10-15 perc eltelte után kirajzolódik, hogy a közép szekció felsőbbik 1/3-a lágyabb csak és erre rájön egy figyelmes és emelt frekvenciasáv, amitől megjelenik a “kilép a térből” effektus. Önmagában talán ezt is világosabb hangnak nevezném, de az F500-ra sokkal inkább illik ez a jelző, főleg ha egymás után hallgatod a kettőt. Ettől függetlenül enyhén puhább a hangkép legteteje a fehér versenytárssal szemben, de Son Lux dobjátékoknál így sem marad hiányérzet a hirtelen leütések után.

Kivitel és megjelenés lakk feketében nagyon igényes, a külön irányba tört élek pedig stílusjeggyé váltak az Acoustic Energy hangfalaknál. Kíváncsivá is tett, hogy ennek az állója mit kínál, mert ez így az Arcam párosítással nagyon meggyőző!

Acoustic Energy AE500 hangfal és Fyne Audio F500 hangfal Gedeonaudio.hu

Ok, de melyik a jobb?

Azonos kategória és szint, de más stílus. Aki ezen egyikére azt mondja, hogy ezerszer jobb, mint a másik az túloz vagy nem tud függetleníteni a saját preferenciájától. A Fyne Audio és Acoustic Energy két olyan gyártó, akik igyekeztek a lehető legjobbat kihozni ebből az árfekvésből és ez kvázi hangminőség szempontjából egymáshoz igen közel áll. Ha mélyben erős, modern és könnyűzenéket hallgatsz, akkor szerintem az Acoustic Energy jobban fog tetszeni. Minél aprólékosabb és levegősebb hangot keresel stílustól függetlenül? Akkor a Fyne lehet, hogy számodra jobb opció. Mindent hallgatsz és tágasabb a szoba? Acoustic Energy! Gyors és nyitott hangkép szimpibb? Fyne!

Rosszul dönteni nem tudsz közülük, ez csupán a fűszerezés kérdése.

A két hangfalat tesztelhető és rendelhető a Gedeon Studio-nál:

Fyne Audio F500 hangfal – GedeonAudio.hu/F500

Acoustic Energy AE500 hangfal – GedeonAudio.hu/AE500

Forgalmazó – https://audiocentrum.hu/

( keresd a kuponkódokat a videók alatt! 🙂 )