Keresés
Audioquest Thunder tápkábel
november 12, 2020 By Gedeon Audio Off

High End tápkábel teszt – Audioquest, LessLoss, VIABLUE

A korábbi Mark Levinson szett társaságában érkezett hozzám egy adag Nordost és LessLoss tápkábel, ami kíváncsivá tett, hogy vajon high-end szinten mit is adhat egy kábel az összképbe. Ezen felbuzdulva kölcsönkértem pár alternatívát az említetteken túl és szenteltem pár napot annak, hogy polgárokat pukkasszak ezzel a rövid beszámolóval. Mivel sok a termék, ezért lényegre törően írom le a tapasztalatokat, ahogy azt a korábbi belépő kategóriás tápkábel összevetésben tettem. A sorrend ár alapján lett rendezve és a végső összegzés 4 kiválasztottat tartalmaz.

Titan Audio tápkábel és elosztó Gedeon Audio

Audioquest Thunder tápkábel

A tesztelés az alábbi két rendszer részeként történt:

Szett 1 – Mark Levinson 5805 erősítő, Mark Levinson 5101 forrás, Revel F228Be hangfal, Audioquest Niagara 3000 tápszűrő és elosztó, Nordost Frey 2 hangfalkábel, Nordost Frey 2 XLR összekötő, VIABLUE EP-7 ethernet kábel

Szett 2 – Hegel H360 erősítő, Revel F228Be hangfal, Audioquest Niagara 3000, Nordost Frey 2 hangfalkábel, VIABLUE EP-7 ethernet kábel


VIABLUE X-60 tápkábel

viablue x-60 tápkábel

 • Ár – 150 000 Ft,- (1 méter)
 • 100% árnyékolt konstrukció
 • Ezüstözött réz vezetőszálak, 6 mm
 • Ferrit zavarszűrők
 • VIABLUE csatlakozófejek – tűz, törés és karcálló, ultragrip felületkezelés

A VIABLUE legnagyobb szériás tápkábelét használom a tesztelések többségénél, kivéve, ha nem kapok valami mást az adott szetthez, mint például a Mark Levinsonhoz. Az utóbbi 3-4 hónap során mindent ezzel hallgattam és összevetettem számtalan más kábellel, szóval egészen jól megismertem, hogy mit nyújt és mi várható egy ilyen terméktől.

viablue x-60 tápkábel

A tápkábelek többségével szemben, árfekvéstől függetlenül világosabb felső tartományt és enyhén emelt hangképet hoz. Sevdaliza Lamp Lady című számánál a balra billentett énekhang felső 1/3-a egyértelműen nyitottabban szól, mintha a felvétel textúrája több hangsúlyt kapna. Ez az aprólékos stílus jellemzi a zenék többségét, ami egy Hegel mögé kötve hatványozottan megjelenik. Hania Rani és Nils Frahm zongora felvételeinél a mechanikus zajok rajzolatai és azok pozíciója definiáltabb, erőteljesebb. A mélyek megfogottak, de dúsak maradnak, egyszóval a teljes hangkép a rendezettség irányába megy el.

Gyártó – https://viablue.de/


Audioquest Thunder tápkábel

Audioquest Thunder tápkábel

 • Ár – 255 900 Ft,- (1 méter)
 • Tömör, PSC és LGC réz vezetők – tökéletes felület és „hosszan húzott” konstrukció
 • Zajszűrő konstrukció már jelvezető szinten is, irányjelölt kialakítás
 • ZERO (No) Characteristic Impedance (50Hz – 1MHz)
 • 72VDC Dielectric-Bias System

A tömör vezetőknek egy nagy hátránya van, hogy maga a kábel merev lesz. Ha szűkös az állványod mögötti hely, akkor arra lehet számítani, hogy kijjebb kell húzni mindent, hogy kényelmesen, feszülés nélkül futhasson a tápkábel végig az elosztó és elektronika között.

Audioquest Thunder tápkábel

Az Audioquest Thunder tápkábel egészen más hangot hozott, mint a tesztben található többi szereplő. A gyártó kínálatából 3 példányt is kaptam és annak ellenére, hogy más árfekvést képviselnek, hasonló irány hangzás szempontjából. A közép szekció artikulált és szép elkülönítést kap a térben, mintha levegősebb lenne. Maga a hangkép puhább és selymesebb, így erre már nem mondanám azt, hogy világos vagy emelkedett. A homogén stílus a teljes frekvenciatartományon át érzékelhető és az alsó részleg is ehhez illő könnyedebb tónust hoz. A koherencia és neutralitás jól érzékelhető előnyöket hoz egy komolyabb rendszerben, amit legalább egy próba hétvége erejére javaslok tesztelni.

Gyártó – https://www.audioquest.com/ac-power


LessLoss DFPC Signature tápkábel

LessLoss DFPC Signature tápkábel

 • Ár – kb. 300 000 Ft,- (2 méter)
 • Kézzel polírozott Oyaide csatlakozók
 • LessLoss Skin-Filtering
 • 3 x 6 mm2 vezetők + 1 x 4 mm2 földelés
 • Extra hajlékony és könnyen kezelhető

Mélyekben kevésbé dús, inkább könnyű és légies élményt hozott. A hangkép sziluettjét tekintve magasba húz, ami aprólékos és figyelmes, de nem kifejezetten izgatott. A sterilitása komolyságot sugall, de az árát tekintve egyesek azt várhatják, hogy akkor ez megküldi a teljes spektrumot valamilyen hatással, amitől majd megőrülünk a gyönyörtől, de erről szó sincs. Ahogy a legtöbb high-end terméknél, itt is az történik, hogy egyszerűen csak kisimulnak a dolgok az olcsóbb termékekkel szemben. Ez persze egyeseknek unalmas is lehet, pláne hogy még fizet is érte. Ez esetleg azoknak jó, akik a lehető legsterilebb hangot keresik minden komponens szempontjából és nem szeretnének emelni a hangkép fényén.

LessLoss DFPC Signature tápkábel

Hajlékonyság és élhetőség szempontjából messze a legjobb az összes tesztelt kábel közül, szűk helyeken is elfér. Tekintve, hogy nem saját fejlesztésű csatlakozókkal szerelik, kicsit húzósnak érzem az árát.

Gyártó – https://www.lessloss.com/


audioquest tornado tápkábel gedeonaudio

Audioquest Tornado tápkábel

 • Ár – kb. 450 000 ft (2 méter)
 • Tömör, Perfect Surface Copper + és LGC réz vezetők – tökéletes felület és „hosszan húzott” konstrukció
 • Zajszűrő konstrukció már jelvezető szinten is, irányjelölt kialakítás
 • ZERO (No) Characteristic Impedance (50Hz – 1MHz)
 • 72VDC Dielectric-Bias System

Többi kábelt követően hasonló egyenességet éreztem, mint amit a Thunder esetén, de finomabb artikulációval és sterilitással. Bonyolult, zsúfolt zenéknél egy komoly szett is katyvaszos tud lenni, de a Tornado határozottan segített a tágas és levegős érzeten, ami a gyorsan pörgő részletek miatt kritikus szempont. Amon Tobin zenéi a legtöbb rendszeren könnyen megborulnak, ha az nem kellőképpen kontrollálja a spektrumot, és úgy tűnik, hogy ebben nagy szerepe van a tápellátásnak is. Hirtelen erőteljes mozzanatok, nagy dinamikai ugrás és síri csend jellemzi a hallgatási élményt, de karakterisztika nélkül.

audioquest tornado tápkábel gedeonaudio

Egy ilyen tápkábel, vagy ide vehetjük az összeset is, ott mutatja meg a különbséget, ahol van történés. Egy egyszerű zenei mozzanatnál nagy különbségekre nem lehet számítani, de amint magas dinamikai csúcsokat és erőteljes lekövetést kell a rendszernek véghez vinnie, akkor bizony megjelenik az a különbség, amiről a fejlesztők beszélnek. A gyorsaság, figyelmesség és precizitás az, ahol egy komoly rendszer megmutatja, hogy min keresztül kapja a kraftot.

Gyártó – https://www.audioquest.com/ac-power

Extra gondolatok

A kábelek hatása az én tapasztalatom szerint sem olyan drasztikus, mint a többi komponens cserélgetése. Viszont ha már megszoktad a rendszered hangját és úgy érzed, hogy ezen a ponton túl már nem szeretnél variálni sokat, akkor igenis érdemes különböző kábeleket tesztelni. Amikor a kedvenc zenéid minden pontját ismered, akkor a kiegészítők által nyújtott változások kifejezetten sokat jelentenek majd számodra és ebben rejlik ennek a szépsége.

Sok éves kereskedelmi tapasztalatom során több száz ember vásárlását és terméktesztelését néztem végig, ahol egyesek a hangfalak között sem tudtak különbséget tenni, míg mások a tápkábel polaritását is kapásból kiszúrták. A lényeg, hogy attól, hogy valamit egy személy nem észlel, vagy értékel annyira, attól még mások számára lehet ugyanazon változás mérvadó, akár annyira is, hogy a fent említett kábelek valamelyikét használja. Ha én nem hallanám 5 hangfal között sem a különbséget, akkor az azt jelentené, hogy nincs is különbség a termékek között, vagy azt, hogy nem érdemes rám hallgatni hangfalvásárlás kapcsán?

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon