Hegel H95 erősítő teszt Gedeon
október 18, 2020 By gedeon Off

Hegel H95 erősítő teszt

A norvég Hegel csapata nem nagyon húzza az időt, hiszen az új Hegel H95 erősítő bejelentését követően pár nappal már megjelentek nemzetközi tesztek és kicsivel később Magyarországra is megérkeztek az első példányok. A korábbi H90 modellt váltja le a mostani főszereplő, amely azonos áron többet kínál, így a Hegel világába való belépést az eddiginél is erősebb kvalitás jellemzi.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon

A Hegel H95 erősítő 2 x 60 Watt (8 ohm) kimenő teljesítmény mögött a méltán híres SoundEngine 2 technológia dolgozik, amely a be és kimenő jelek összevetésével eliminálja a zajt, torzítást és jelhibákat. A topológia sajátossága, hogy a már itt is magas 2000 körüli csillapítási tényezővel egyetemben egy csendes és kristálytiszta hangot kapunk. A membránok kontrollálása gyorsabb, mint a legtöbb kategórián belüli (vagy akár azon túli) elektronikánál, aminek a karakterbéli jellegzetessége feszességben jelenik meg. A DAC szekció a nagyobb H120 és H190-ben található egységet kapta meg egy az egyben, ami precizitás szempontjából egyértelmű előrelépés.

Hegel erősítő Gedeon Audio Studio teszt

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon
A forrás ugyancsak integrálásra került, tehát AirPlay, UPnP és Spotify Connect áll rendelkezésünkre jelenleg, de a jövőbiztos kialakításnak köszönhetően frissíthető, ha esetleg bármi fejlesztés érkezik a gyártótól. AirPlay 2 úton van már, de a H90 erősítővel szemben a UPnP streamelés is szignifikáns javulást hozott az új H95 esetén. Az elődnél nem lehetett BubbleUPnP applikáción keresztül számokba tekerni, viszont ennél már igen, ami szerintem sokaknak sorsdöntő lehet egy ilyen jellegű terméknél. A LAN standby funkció hálózati készenlétet jelent, tehát Spotify és AirPlay-ből is kiválasztható a Hegel H95, ami a zeneindításnál automatikus bekapcsol, majd ha nem használjuk már, akkor magától visszaáll alvó üzemmódba.

Az örökölt DAC szekció és áremelés hiányában pár áldozatot hoznia kellett a Hegelnek, ami MQA, Roon és Controll4 kihagyását jelenti, tehát ezekre ne számítsunk frissítések során.

Hegel H95 erősítő gedeon

A bemenetek a modern világot tükrözik, ami digitális koax, 3 x optikai, USB-B és ethernet aljzat formájában jelenik meg, míg összesen 2 pár analóg RCA lehetőségünk van a klasszikus forrásainknak. Előlapon 6.3 mm-es fejhallgató kimenet, ha valakinek késő esti zenehallgatáshoz van kedve. Mérete baráti maradt a 10 cm (x 43 cm x 31) magasságával, de azért a dupla toroid koncepció 10 kg összsúlyt tesz ki. A távvezérlő kompakt és csinos, de nem az a masszív fém, mint amit a nagyobb modelleknél megszoktunk. A kijelző OLED mivoltja jól olvashatóságot jelent, amire sose fektettem nagy hangsúlyt, de az előző szériával szemben elég sokat jelent, pláne ha az ember szeme nem tökéletes, mert nehezen látható 2.5-3 méterről számomra.

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon

Hegel H95 erősítő teszt

Az utóbbi hónapokban megismertem a Hegel H120, H190 és H360 erősítőket és az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy a Hegel világ másképp kínál termékeket eltérő árfekvésekben, mint az iparág többsége. Általában az történik, hogy ahogy lépkedünk feljebb, úgy egyre inkább elmegy az ember kedve attól, hogy az “olcsóbb” modelleket válassza. Hasonló karakter, de finomodik a hangkép és jól érezhető, hogy mi hiányzik a széria első felénél, vagy mennyivel többet nyújt az adott termék a csúcsra érve. A Hegel erősítőknél viszont egészen más a tapasztalatom, mert az irányzat hasonló, de mégis legalább annyira szerethető egy H95, mint egy H360. Bizonyos párosításoknál még odáig is elmennék, hogy egy H190 jobb opció, mint az említett nagy tesó. Jól hallani, hogy mi jelenik meg, de ezzel egy enyhe stíluskorrigálás is történik, ami miatt ez sokkal inkább a preferenciákról szól, mintsem az egyértelműen felsőbbrendű hangzásról. Erről majd beszélek egy dedikált Hegel cikkben, de most inkább fókuszáljunk a H95-re!

Hegel H95 erősítő teszt

A Hegel H95 lényegre törő, kiemelkedően tiszta és feszes hangot ad, ami minden sugárzónál megjelenik, de változó intenzitással. A mélyek teste a H120 és H190 modellekkel szemben vékonyabb és kötöttebb, tehát önmagában a H95 egy mélyszegény hangfalból nem fog kihozni falrobbantó basszusokat. Ebből fakad pár párosítási tipp is, ami szerint jobb, ha öblösebb, esetleg folyós mélyekkel rendelkező szettbe kötjük a Hegelt, ahol van mit kontrollálnia és megfognia. Monitor Audio Bronze 500 és Revel F228Be mögött nulla hiányérzet volt, szép formát és feladatsort kaptak a sugárzót, tehát volt miből dolgoznia az erősítőnek. Fyne Audio F500 esetén viszont elvesztettük az alsó frekvenciákat, ami a H120-nál pont jó volt, H190-nél pedig már kifejezetten izmos. Ami nagyon jól állt neki, az a Quadral Aurum Galan 9 – a behemót mélyek megfogottabbak lettek, a közép és magas szekció pedig előrelépett térben. Egészen hasonló történt a Revel-nél, ahol a nagyon homogén hangból kitörtek az énekek és dobjátékok egy egészen tapintható stílusban.

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon
A H95 egyértelműen közép és magas orientált hang. Aprólékosság és ultra-figyelmesség jellemzi, elszöszöl mindenen, ráadásul egy enyhén közvetlenebb irányzattal, ami vélhetően a kristálytisztaságából is ered. A széles és levegős stílusa fémes magas hangoknál nem lesz túlzó, nem húzza feljebb. A Bronze 500 magasai dobseprű és pergődob hangoknál kicsi fémességgel jelennek meg, amin a H95 nem erősít, inkább mintha rendbe rakná és könnyítene az élményen.

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon

A tér ábrázolása a közép és felső tartomány előrejövetelével szép mélységet alkot, amitől még a “legunalmasabb” hangú sugárzó is izgalmat és játékot mutat. A H95 igényes a hangszerek textúrájára, finomságaira, ahogy a nagyobbik modellek, de finomabb és kevésbé mérnöki módon. A teljes hangkép feltáró és részletgazdag, zsúfoltság érzetét egyszer sem fogod tapasztalni, még akkor sem, ha a hangfal és egyéb komponens egy tömzsibb hangvételt képvisel.

Hegel H95 erősítő teszt Gedeon

A Hegel H95 ugyanazon stílust és világot képviseli, mint a jóval drágább modellek, de szerencsére az új “belépő” példány ára megmaradt 649 000 Ft,-nál, ami azért érdekes, mert a különbség a H120 és H95 között kisebb lett, mint korábban. Ha egy nagyobb darab, esetleg testes állványos hangfalhoz keresel egy tisztán analitikus erősítőt, ami nem válogat a zenék között, akkor a Hegel H95 egy kiváló opció lehet. Meleg szívvel ajánlom a meghallgatását!

Tesztelhető és rendelhető – GedeonStudio/HegelH95

Hegel H95 a forgalmazónál – audiocentrum.hu/hegelh95

Bővebben a videóban:

audiocentrum.hu kuponkód gedeon