Lyngdorf FR-1 hangfal teszt Gedeon
október 2, 2020 By Gedeon Audio Off

Lyngdorf FR-1 High-End falra szerelhető hangfal

Hogy ez a teszt értelmet nyerjen és ne tűnjön nagyon in medias res-nek, érdemes visszanézni a Lyngdorf szinergiáról szóló videót és TDAI-3400 tesztet, mert annak a folytatása ez a beszámoló. A Lyngdorf FR-1 a gyártó legnagyobb falra szerelhető, kompakt hangsugárzója, ami a kategória hallatán nem sejteti, hogy mekkora bestia is.

Lyngdorf FR-1 hangfal teszt Gedeon

Az FR-1 hangsugárzó egy falra szerelhető, vékony profilú 2-utas hangsugárzó. Felül kapott helyet a 165 mm-es alumínium mély-közép sugárzó, középen a 25 mm-es dóm magas sugárzó és alul pedig egy 200 mm-es passzív membrán, hogy meglegyen az extra löket a hangképben. A masszív MDF konstrukció darabja 8.4 kg és a 34 x 57 x 11.5 cm-es méret nem kifejezetten átlagosnak mondható, egy ilyen kategóriájú terméknél.

Lyngdorf FR-1 hangfal teszt Gedeon

A kisebb Lyngdorf sugárzóknál már kiderült, hogy nyitott, levegős és kiemelkedően neutrális hangot adnak, viszont a mélysugárzó használata a hatásosabb élményért cserébe kötelező. Ha viszont valaki tényleg semmit sem szeretne egy pár hangfalon túl elhelyezni otthon, akkor az FR-1 adja magát. A 200 mm-es passzív membrán kellemes mértékű testet és dögösséget kínál, amihez én már biztosan nem raknék subwoofert, pláne ha szándékosan falra szerelhető hangfalat választottam. Karaktere és zenei hozzáállása pontosan ugyanolyan, mint amit a kicsinél hallottam. Egyenes, finom, de aprólékos. A mélyek a feszes, de öblös jellegű világ felé húznak el. Az alumínium anyaghasználat a teljes hangképben megjelenik, ami picit hasonlít is az új Revel hangfalakra. Tiszta, áttetsző minden a térben, de a kedvencem a magas sugárzó.

Lyngdorf FR-1 hangfal teszt Gedeon

A felső tartományon enyhén selymes, de szokatlanul sok információt hoz ki a zenéből a dóm mivoltjának ellenére. Ez a jellegű gazdagság egzotikus anyaghasználatoknál és ribbon koncepcióknál szokványos csak, viszont azok keménysége vagy határozottsága más érzetet ad. Itt a textil dóm puhasága keveredik egy high-end irányba húzó felbontásbéli képességgel.

Lyngdorf FR-1 hangfal teszt Gedeon

A színpad, mélységérzet ábrázolása már csak abból fakadóan is nagy élmény, hogy mekkorák a hangfalak. Felrakod a falra, majd a két sugárzó közti felület kinyílik és egy sok méteres teret kapsz. A prezentáció nyugodt, békés és kedves. Ez nem egy olyan rendszer a Lyngdorf TDAI-3400 társaságában, ami a kis zajokat, felvételi hibákat mind eléd pakolja, ez inkább a zene élményéről szól. A koncepció egészen egyértelmű – minimalista lakás, sehol egy kábel, minden szép rendezett és a falon 1 pár Lyngdorf hangfal látja el a felső kategóriás zenehallgatási élményt. Sokan keresnek kompakt hangfalakat, ami az asszonyfaktor szűrőn átmegy, hát ez pontosan az, ráadásul kompromisszum nélkül!

Lyngdorf hangfalak

A Lyngdorf termékek itt hallgathatóak meg – HáziMozi Stúdió

Bővebben a videóban: