Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu
január 13, 2021 By gedeon Off

Napló: Chord Qutest DAC első tapasztalatok

Ma történt, hogy egy kedves olvasó eljött meghallgatni a Neat Acoustics SX1-et és hozott magával meglepetésből mutatóba egy Chord Qutest DAC-ot. Ő elvitte a hangfalat otthoni tesztelésre, addig pedig én nyüstölöm a kis ékszer konverterért. Érdekesség, hogy neki is egy Bluesound Node 2i után van bekötve, ahogy jelenleg nálam is. Hasznos lesz az Arcam ST60 képességét tesztelni, de a régebben elkezdett Node tuning tartalmat is tudom folytatni egy újabb beszámolóval.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

GedeonAudio Muzix kuponkód

Az építési minőség pont olyan, mint amit a közel 500 000 Ft,-os ára éreztet már online böngészés során is. Tömör alumínium ‘tuskóból’ maratott házba építették a DA konverter, aminek a szépsége, hogy egy ‘küklopsz’ nagyító üvegen keresztül bekukucskálhatunk a motorháztető alá. A befutó jelek felbontását különböző színű fényekkel jelzi, ahogy a képen látható piros a 44.1 kHz-et. A Chord által kódolt és modifikált Xilinx Artix 7 (XC7A15T) FPGA chipset 32bit/768kHz-ig támogat mindent, kivéve MQA-t.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Hátul egy USB-B, két BNC koax és egy optikai található a kimenő analóg RCA-n kívül. A tápellátás 5V-os külső egységből van megoldva, talán ez az egyik gyári gyenge pontja, de ezt ugyebár lehet fejleszteni, ha igény van rá. A BNC aljzatokat már az Exposure esetén se értem, itt meg pláne. A tulajdonos adott hozzá nekem egy Audioquest BNC-RCA konverter aljzatot, szóval digitális koaxon hozom a jelet a Node 2i-ből.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

A Qutest-en két polikarbonát gomb található, egy szűrő és egy bemenetválasztó. Mivel kijelző nincs, így a különböző színű fények jelzik, hogy pontosan melyik álláson vagyunk. A sárga bemenet jelöli a digitális koax 1 bemenetet, és a fehér Filter világítás pedig a neutrális állást. Szimpi a játékos, fiatalos hozzáállás, pláne hogy maga a termék kifejezetten komolynak tűnik egyelőre.

GedeonAudio Shop Banner

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

A tesztelést elsősorban a Node 2i szemszögéből közelíteném meg, kíváncsi vagyok, hogy mit lehet belőle kihozni, illetve ér e ennyit egy külső DAC ilyen összeállításban. Arcam ST60 a hasonló árfekvésével extraként streamer funkcionalitást is kínál, ami hasonlóképpen érdekes összevetés lehet. Igyekszem ezeket végignyüstölni a következő hetekben és beszámolni az eredményről. Mivel a jelenlegi referencia álló hangfalam el lett víve, így szerintem az IOTA Alpha marad erre a célra. Az erősítőt nem babrálnám, marad az Exposure XM5, nagyon bevált.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Gyártó – https://chordelectronics.co.uk/product/qutest/