Quadral Aurum Galan 9 hangfal
október 11, 2020 By Gedeon Audio Off

Quadral Aurum Galan 9 hangfal teszt

Feljegyeztem a naptárba azt a napot, amikor az Audio Solutions Figaro B hangfal elkerült tőlem. Feketével, a gyász napja. De aggodalomra semmi ok, jött helyette a pótlás és megváltás, ráadásul fehér színben, behemót mélyekkel, ami a Quadral Aurum Galan 9 névre hallgat.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal Gedeon

A Quadral Aurum Galan 9 állványos hangfal egy hátsó reflexes, 2 utas konstrukció, amit hivatalosan kis és közepes szobákba ajánlanak. Ezt annyival kiegészíteném, hogy egy 35 m2 körüli nappaliban olyan testes érzeted ad, hogy azoknak is jó lehet, akik nem tudnak vagy akarnak elhelyezni állót. A magas sugárzó egy 50 mm-es alumínium ribbon koncepció, amit quSense-nek hív a gyártó. Ez a Hanover-ben szerelt hangszóró kiemelkedően jól hajtható és extrém alacsony torzítás jellemzi, mindamellett, hogy ribbon sugárzó lévén részletekben sem szűkölködik.

quadral qusense magassugárzó gedeon

A 155 mm-es ALTIMA mély-közép sugárzó öntött alumínium kosaras, egy anyagból készült felület, hogy minél lineárisabb frekvencia menetet és széles diszperziót eredményezzen. 65 mm-es tekercseket kaptak és réz sapkák csökkentik a harmonikus torzítást.

quadral altima

A hangfaldoboz nagy sűrűségű MDF-ből készül és több merevítési pont is dolgozik a rezonanciák semlegesítésén, hogy minél kevésbé vagy egyáltalán ne modifikálja a hangképet. A letört sarkak elöl és hátul ugyancsak ezt a célt szolgálják, ami designban is ad egy plusz örömöt. A belső és jumper kábelezése Real Cable, tehát itt nem a mezei aranyozott réz lapkákat kapjuk összekötőként és belül sem a klasszikus fekete-piros megoldás csúfolódik.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

A csatlakozó terminál fölött található egy magas sugárzó switch, ami -2, +2 dB és neutrális módozatok között kapcsolható. Ez nem véletlenül került beépítésre, bizonyos erősítőkön én is felkapcsoltam +2-re, mert kicsivel több jelenlétet kerestem a hangképben, de az elektronika meg túl selymes párosítás volt a ribbon mögé. Ha pont az ellenkezője történik és túl izgatott lesz a felső pár kHz, akkor lehúzható neutrálisba vagy -2 dB-re és már egyenlítettebb is az érzet. Egy kicsi extra rugalmasság, amiket én mindig nagyra értékelek.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

A tesztelés legalább 1 hónapon keresztül történt, különböző szettek részeként. Az alábbiak mellett tudtam megismerni a Quadral képességét:

  • Hegel H95, H190, H360
  • Mark Levinson 5805 és 5101
  • Rega io
  • NAD 3020i
  • Flow Three
  • + AQ Niagara 3000 + VIABLUE, Nordost, AQ kábelezés

Ha egy valamit biztosan elmondhatok a Quadral Aurum Galan 9-ről, akkor az az, hogy ahány erősítő, annyiféle irányzat. Ha egy semleges, nagyon neutrális és nyugodt hangú elektronikát kap, akkor nagyjából ez lesz rá igaz, de egy olyan behemót és hatalmas mély alátámasztással, ami egy kisebb állóéval vetekszik mennyiségben.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

A mélyek testes, széles prezentációval jelennek meg, kellő ütőerővel és gyorsasággal. Ez utóbbi változhat erősítő függvényében. Ha Hegel-t kap, akkor megfeszíti kicsit és a sziluettje minden lábdobnak gyorsabb lesz, de ha egy lágyabb hangú elektronika hajtja, akkor puhul és dagadtabb végeredményt kapunk. A mennyiség egyértelmű minden esetben, ez a hangfal nagyot szól és ezért is kezdtem úgy, hogy ez nagyobb szobákban sem fog szűkölködni.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

Jól hajtható és egyszer sem tapasztaltam csőhangot, de az mindenképpen jól áll neki, ha kicsit távolabb húzzuk a faltól, hogy ne telepedjen rá a sweetspotra egy vastag mély mennyiség. Ha betömjük a reflex nyílást, akkor az alsó sub jellegű frekvenciák eltűnnek, így közelebb is tolható, de nem kerül tökéletes egyensúlyba a mennyiség és erő, szóval jobb, ha kap egy is levegőt. Ez nyilván szigorúan szoba függő lesz, ki kell kísérletezni, hogy mi a legjobb az adott hallgatási pozíció szerint.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

A közép és felső tartomány az mindenképpen érdekességnek nevezhető, mivel majdhogynem egy kaméleon. Először úgy éreztem, hogy selymes, puha és finom. Ezt az érzést viszont csak olyan erősítővel nyújtja, ami nem nyers, direkt és élénk, szóval a játszadozási lehetőség jóformán végtelen. Sok hangfalhoz képest azért összességében kijelenthető (szerintem), hogy finomabb a magas sugárzója, de nagyon szép mélységet feltár a zenében egy olyan tonalitással, ami a legércesebb erősítő mellett sem lesz bántó. Az óvatosan, de precízen adagolt információ áradat a ribbon sugárzókra jellemző képességgel dolgozik, aminek nem véletlenül van hatalmas rajongó tábora.

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

Ha adunk mögé egy nyitott és szöszölős erősítőt, mint például a H95, akkor átbillen a hangkép a közép és felső szekció fényességébe. Olyan mintha felhúzták volna a redőnyt és minden nüansz kiszakad a térből, jóformán megtapintható közeli állapotot éreztet. Ez a figyelmet megragadó stílus is benne rejlik, csak olyat kell mögé rakni, ami ezt kínálja.

Mark Levinson 5805 erősítő és Mark Levinson 5101 streamr

Ha egy (indokolatlan) Mark Levinson-t kötök mögé, akkor minden egyenesebb, finomabb és barátságosabb lesz. A fajsúlya és dinamikája a térnek megváltozik egy bölcsebb irány felé, ami határozottan egy nyugodtabb élményt ad. Így egy privát jazz club hangulatát jeleníti meg a Quadral, míg a H95 mellett egy gépészmérnök egzakt tervrajzát. Ez utóbbit lehet, hogy senki sem tudja értelmezni, de nem baj, otthagyom!

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

Belépő, olcsóbb erősítőkkel is megállja a helyét, de a potenciájának nagy részét nem lesz képes megmutatni. Arra tippelnék, hogy valahol a 250 – 300 000 Ft,- környéki integrált erősítőktől kezdve van értelme egy Galan 9-et hajtani, ott már szép és taglalt teret kapunk, kellő finomsággal, mélységgel. Egyértelműen megmutatja, hogy több rejlik benne, mint amit az ára feltételez, hiszen ha annyit költesz erősítőre, mint amennyibe a hangfal kerül, akkor már egy végleges szettről is beszélhetünk, ami széles körű zenei ízléseket is kiszolgál. Régi, vékonyabbra kevert anyagoknál szép testet ad a lábdoboknak, ami még egyes álló sugárzóknál is gyengén szól, de modern, könnyűzenéknél a mai kor elvárható dögösségét úgy lapátolja elénk, mintha nem lenne holnap. Biztos vagyok benne, hogy ezt rengetegen imádni fogják benne!

Quadral Aurum Galan 9 hangfal

A Quadral Aurum Galan 9 jóformán egy kis álló hangfal, ami vak tesztnél sokakat megtévesztene. Jól alkalmazható különböző szettekben és környezetekben, variálható a hangja, ha megunod a jelenlegit és ez egy hatalmas előnye. Hosszútávon jó társ lehet, hiszen az erősítő cseréjével más és más érzelmeket mozgat meg. A ribbon magas sugárzója aprólékos, de finom jelenléte szép mélységeket húz ki a zenéből, ami a legerőszakosabb hangú erősítők társaságában sem lesz bántóan éles, fémes.

Ár: 710 000 Ft,-

Forgalmazó és tesztelés – streamaudio.hu

Quadral Aurum Galan 9 hangfal – streamaudio.hu/galan9

Bővebben a videóban: