Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio
május 16, 2022 By Gedeon Audio Off

Thorens TD403DD lemezjátszó teszt

Thorens lemezjátszóval kedves első ismerkedésem volt még pár évvel ezelőtt, amikor a Figaro B-vel együtt kölcsön kaptam a TD206 + Goldring 2300 kombót. A szedő olyannyira tetszett, hogy azóta boldog tulajdonos vagyok, a TD206 pedig olyan építési minőséget mutatott, amit azóta is bánok, hogy nem tartottam meg magamnak. Időközben sok változás történt a piacon és a német gyártó is teljesen új modellekkel lépett színre, mint például a mai beszámoló főszereplője, a Thorens TD 403DD lemezjátszó!

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A Thorens TD 403DD lemezjátszó egy friss implementációja a gyártónak, ahol a klasszikus megjelenést és elveket keverik a rugalmas, modern igényekkel, új fejlesztésekkel. Megkapta a friss TP150-es alumínium hangkart, tartozék Ortofon 2M Blue szedővel, SME headshell foglalattal, aminek a segítségével rendkívül gyorsan és könnyen cserélhető a hangszedő (ha van egy másik headshellünk, hangszedővel szerelve). Állítható magasság, VTA, azimuth és integrált anti-skating, nylonra rögzített alumínium nehezékkel, rubin foglalatú csapággyal. Magát a skating súlyt a kar alatti kivágáson keresztül láthatjuk és állíthatjuk a tartozék kar állító imbusszal, vagy jóformán bármilyen hosszúkás eszközzel. Egyszerűen csak odébb csúsztatjuk a nylon szálon a szükséges rovátkáig és kész is!

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

1.4 kg-s masszív alumínium tányér, custom Thorens gumi lemezalátét és direkt hajtású design. Hatalmas kényelmi faktora a TD 403DD-nek, hogy elektromosan állítható a sebesség (33, 45), így ha a gyűjteményünk vegyes, akkor nem kell a tányért leszedni, alatta pedig áthelyezni a szíjat, ahogy azt sok szíjhajtásosnál tapasztaljuk. Ezzel a gombbal egy vonalban jobb oldalt látható a start/stop kapcsoló, hátulján pedig a főkapcsoló.

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A lemezjátszó oldallapjai erősen a klasszikus Thorens és Dual lemezjátszók hangulatát hozzák, és ezt kérhetjük lakk fekete és lakkozott dió színben is. A kar, tányér és kezelőgombok egy szálcsiszolt alumínium alapon fekszenek, mindezt pedig a tartozék plexi fedővel védhetjük a portól nyugalmi állapotban. Négy darab rezgéscsillapító lábon áll a lejátszó, amik az erősebb rezgéseket is határozottan semlegesítik a rövid tesztjeim alapján. Kivitele rendkívül igényes, masszív és alaposan átgondolt hatású, sehol egy baki vagy hiba, ami felett a számat húzhattam volna.

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Hátulján a főkapcsoló gomb, egy pár RCA aljzat, földelési pont és DC csatlakozó a tartozék tápegységnek. Fontos említeni, hogy nem fix az RCA kábele, tehát ezt igény esetén tuningolhatja és cserélheti a felhasználó, de persze tartozékként jár hozzá egy mezei kvalitású is.

Thorens TD403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A beüzemelése annyira volt egyszerű, amennyi csak lehet. Az egyértelmű utasítások követésével a használati utasítás végigvezet a kötelező lépéseken, mint például headshell felrakása (kb. 2 másodperces művelet, lásd videó), súly (jelölt hangkar súly, így nem szükséges mérleg sem) és anti-skating beállítása.

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A tesztelést a szokásos környezetben tettem meg, nem vittem haza, ahogy azt talán a jövőben tenni fogom, már csak azért is mert a teljes vinyl gyűjtemény otthon van. Viszont bent legalább több a komponens, amit tudok cserélgetni a Thorens körül, szóval maradtam most itt erre a körre. Audio Solutions Overture 303F hangfal, Norma IPA-70B erősítő phono modullal és VIABLUE kábelezés volt a legfőbb lánc a hallgatások során. A Thorens TD 403DD lemezjátszót csak csupaszon, saját lábán használtam a szokásos hifi rackben, extra csillapító alátéteket nem kapott.

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Nem teszt a lemezjátszó teszt, ha Manu Delago – Metromonk lemezét nem raknám fel, hiszen ezt hurcolom magammal szinte mindenhova, ha vinylezésről van szó. Az induló The Step track szépen rá is mutatott több sajátosságra, ami persze nagy részt a 2M Blue-ról is szól, viszont hallottam ezt a szedőt már egészen másképpen is szólni, szóval a kar és test részlegen itt valami nagyon el lett találva. Kifejezetten csendes, sötét alapú hangképet alkot, mindezt úgy, hogy az esetleges felületi zajok szinte nem is hallhatóak. Néhol 1-1 kis por vagy szösz hallható volt, de csak olyan halkan, hogy néha fel is kellett pillantanom, hogy most biztos a lemez szól-e, nem-e streamer. Egyes lemezjátszók nagyon érzékenyek a zajra és ha csak nem szuper tiszta a lemez, akkor bizony serceg, pattog, szöszöl a hang. Ez a jelenség szinte észrevehetetlen volt a hallgatások során.

Thorens TD403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Visszatérve a Manu Delago számra, a handpan lágy csendüléssel, de határozott kiemelkedéssel szólalt fel az alap csendből. Az énekhang testes, kerek és az orgánum teljességét egyben kezelte, nem pedig elbillentve magas vagy mély tónusba. Nem száraz vagy karcos, inkább könnyed és sima a textúrája, szép mennyiségű részlettel, túlzó analitikus szétdarabolás nélkül. A nehéz dob lecsapódás ereje szignifikáns, van benne dögösség rendesen és mindezt összeterelt, irányított módon adagolja. Nem folyik és lomháskodik, egyértelműen a megfogottabb stílust képviseli.

Stimming – Alpe Lusia albuma volt a második lemez, amit felraktam és a Manu Delago-nál tapasztaltakat meg is erősítette a Thorens lemezjátszó. A német zenész gyors és ritmikus felvételeit szorgosan lekövette, nem maradt le egyszer sem és képes volt a hirtelen dinamikai változásokat tolmácsolni egy az egyben. A basszusok itt is könnyedén kontrolláltak voltak, szép erővel és remegtetéssel párosítva. Fontos tapasztalat, hogy modern elektronikus anyagokra is legalább annyira működik ez a hang, mint egy finom handpan játékra.

Stimming zenéi tele vannak field recording anyagokkal, amiket legjobb tudomásom szerint saját maga vesz fel minden alkalommal. Ezen hangok tisztán és csupaszon, térben jól értelmezhetően elhelyezve szólaltak fel, ércesség és karcolás nélkül. Kellemes a tónus ismét, könnyed textúráltsággal és sima levezetésekkel. A magas frekvenciák szokatlanul csendesen és nyugodtan jelennek meg, talán ezért is olyan zajmentes a teljes hallgatási élmény.

Luigi Tozzi – Deep Blue Vol. 3-hoz érkezve körvonalazódott a Thorens + Goldring stílusa. A mély és közép szekció rendezett maradt itt is, annak ellenére, hogy bődületes erő és hullámzás burjánzik folyamatosan, szinte mindegyik számnál. A szett képes volt ebben a szobában megtartani az alapokat, nem volt sok még nagy hangerőn sem. A közép tartomány árnyalt, sötétből kacsingató hangulatot hozott, míg a magas frekvenciák enyhe rolloffal simogatták a spektrum tetejét. A kis apró neszek, pattogások és effekt hangok a zenében jelen voltak, de nem olyan magasra emelve, mint amit például a Goldring 2300 szedő csinál.

Thorens TD 403DD lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Összességében a Thorens TD 403DD lemezjátszó építési minősége és felhasználói élménye kiváló! Egyszerű plug and play ötlet mentén maradva egy high-endig használható alapot kapunk, amely persze jó sokáig tuningolható komolyabb szedővel. Az Ortofon 2M Blue rendesen meglepett ebben az összeállításban, mert alapból nem erre a teljesítményre számítottam. Elképesztően csendes és zajmentes az élmény. Megfogott, kontrollált mélyek, kellemesen puritán közép tartomány és simább, selymesebb magas frekvenciák. Ha ennél komolyabb kiterjesztést szeretnél, jóval több részlettel a felső pár kHz-es tartományban, akkor erőszeretettel ajánlom a Goldring szedőket (pl. 2300) a TD 403DD-hez. Ez így, mint package ajánlat tartozék hangszedővel mindenképpen megér egy hallgatást a kategórián belül!

viablue absorber rezgéscsillapító alátét teszt gedeonaudio.hu