Dynaudio Emit 10 hangfal vs Acoustic Energy AE100 MK2 hangfal összevetés Gedeon Audio
március 2, 2024 By Gedeon Audio Off

100K vs 300K hangfalak – Acoustic Energy AE100 MK2 és Dynaudio Emit 10 összevetés

Egy youtube csatorna komment ihlette ezt az összevetést, miszerint mekkora különbség is van az Acoustic Energy AE100 MK2 és a Dynaudio Emit 10 hangfalak között. A 100 000 ft,-os és a 300 000 ft,-os árfekvés között elég határozott különbség szokott lenni, de nyilván erősen függ is a különbség attól, hogy mit mivel vetünk össze, de a konkrét kérés az említett modellekre utalt, szóval kezdjük is!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Dynaudio Emit 10 hangfal vs Acoustic Energy AE100 MK2 hangfal összevetés Gedeon Audio

Mindkét sugárzó kifejezetten jó terméknek mondható az adott árfekvésben és főleg a 100 000 ft,-os kategória az, amiben egyre nehezebb olyan hangfalat találni, ami úgy szól, mint az AE100 MK2. Ennek sikere világhírű és az elmúlt 1 év abszolút best-seller terméke az ársávban. Megvannak az erősségei, de gyengeségei is, ahogy minden más terméknek is, viszont minél olcsóbb egy termék, annál kevésbé akadunk fenn ezeken. Az Emit 10 ugyancsak meglepő doboz, ár-érték aránya kiemelkedő és 20-25 m2-ig bezárólag bőséges erőt, tisztaságot és transzparenciát kínál. Mindkettőről volt alapos beszámolóm, amiket érdemes elolvasni és megnézni:

Fezz Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

A teszt környezet: Fezz Torus 5060 erősítő, Silent Angel Bremen B1 streamer, VIABLUE NF-75 koax kábel, VIABLUE SC-4 hangfalkábel és VIABLUE X60 tápkábel. A Fezz Torus tökéletes alapnak bizonyult, ugyanis a tiszta, precíz és kontrollált hangja mindkettő hangfalnak jól áll, így a lehető legigazságosabb az összevetés.

Acoustic Energy AE100 MK2 hangfal fehér Gedeon Audio

A hallgatást az Acoustic Energy AE100 MK2 hangfallal kezdtem és minden szokásos zenén végigmentem, változó hangerőn hallgatva, hogy minél több arcát mutassa a sugárzó. A basszusok ereje és teste megdöbbentő még mindig, de mindig ez van, mikor kis kihagyás után bekötöm ezt a dobozt. Erőteljes és energikus, szaftos basszusok jellemzik. Méretéhez képest egészen nevetséges, hogy mit nyújt és akkor még a 100 000 ft,-os árról nem is beszéltünk. Kontroll és artikuláció a basszusoknál nem csontig reszelt, tehát inkább a mennyiségre, öblösségre és határozottságra van kihegyezve a hangja. Közép tartományban jelenik meg a megosztóbb része a karakterének, ugyanis meleg és mélyebb tónusú. Igen, még a Fezz Torussal is, ami azért szép mértékben tisztítja ezt a hatást. Térben mélyebbről is szólnak az átlagosra mixelt közép tartományok, tehát nem lép az arcunk elé minden énekes. A magas tartomány visz egy jó adag kontrasztot a hangkép egészébe, ami a jellegzetes szép csilingelést és részletezést adja. Fezz Torus ugyancsak dob ezen az érzeten és talán ezért is fontos, hogy mivel párosítjuk. Karakterét tekintve ne meleg, lassú és folyós hangú erősítőt kapjon az AE100 MK2, mert az lenyomja a hangkép tetejét, így pedig fátyolosabb lesz az összehatás. Részletezés mértéke kifejezetten jó és nem csak az árához képest. Halljuk, hogy közvetlen ezután milyen a Dynaudio Emit 10 hangfal!

D

A Dynaudio Emit 10 hangfalat a Son Lux – All Directions számával kezdtem hallgatni. A pörgős dobjátékon kapásból hallható volt különbség, bár nem óriási. Erőben hasonlóak, viszont az Emit 10 feszesebb és artikuláltabb. Gyorsabban dolgozik, így nem folyik annyira össze 1-1 dob hang, ami egymást követi. Szeparáltabb és rendezettebb, de nem fekete-fehér a különbség a kettő sugárzó között. Közép tartománya egyértelműen tisztább az Emit 10-nek. Nem annyira meleg és mély tónusú, ami lehet ízlés dolga is, de mivel a Dynaudio eleve nem egy túl fényes karakter, így leegyszerűsítve csak tisztábbnak mondanám az Emit hangját. Ugyancsak rendezettebb, körvonalasabb és precízebb a hatás, eltűnt a meleg érzet az énekhangokról. Magas frekvencia finomabbnak tűnik arányaiban, de lehet hogy ez a közép tartomány különbsége miatt van. Az Emit 10 egyenesebb frekvencia menetet kínál a közép és magas tartományokon keresztül, míg az AE100 MK2 közepe beljebbről szól, a magasa pedig szépen kiemelt. Az AE100 emitt magas erősebbnek hat elsőre, de ez ugyancsak apróság a teljes hallgatási élményt nézve.

Acoustic Energy AE100 MK2 hangfal fehér Gedeon Audio

Összességében nincs meglepetés, sajnos a 300 000 ft,-os Dynaudio Emit 10 hangfal tisztább, precízebb és artikuláltabb hangot ad. Az Acoustic Energy AE100 MK2 viszont harmadába kerül és ahhoz képest rendesen megdöbbentő ereje van. Nem kínál annyi részletet a közép szekcióban és nem is annyira tiszta, viszont nem is ugyanazon fülnek való a két termék. Aki melegebb, dédelgetőbb stílust keres, ráadásul a lehető legolcsóbban, annak az AE100 MK2 változatlanul egy zseniális vétel. A Dynaudio Emit 10 egy határozott lépcsőfokkal komolyabb és érettebb hangot ad, ahol persze az AE300 széria is versenyzik, de hasonlóan melegebb tónussal, mint a kis testvére.