VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio
szeptember 15, 2021 By gedeon Off

Az SMSL csúcsa – VMV D1 DAC teszt

A méltán népszerű SMSL gyártónak a csúcskategóriás termékei az alternatív VMV márkanév alatt futnak, ami egyfajta kompromisszum mentes megközelítése a termékfejlesztésnek. Érkezett hozzám egy dedikált fejhallgató erősítő és egy VMV D1 da konverter is, amivel már jó ideje barátkozom és minden komolyabb szettben be is vetettem. Mindig érdekes, hogy egy főként budget kategóriáról híres cég miként szerepel a felsőbb szegmensben, szóval ugorjunk is bele, hogy nagyjából mire lehet számítani!

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A VMV D1 kettő darab ES9038PRO DAC chipet használ (32bit 768kHz PCM, DSD64-DSD512), csatornánként egyet, CPLD órajel generátorral, alacsony zajszintű NORATEL toroid trafóval. A chip hivatalosan 140 dB-es dinamikai változást is képes kihozni magából, a D1 a teljes konstrukcióval pedig 131 dB-es mérési eredményt ér el, ami jóval magasabb árfekvésben is kiemelkedő lenne. Egy chip akár 8 csatornát is képes volna kezelni, szóval az, hogy itt csatornánként van 1, az elég jó alapot biztosít a csatornaszeparáció és hangminőség terén. Az integrált DSP-nek köszönhetően 7 különböző filter közül választhatunk, illetve 10 tónus is rendelkezésre áll. Ez nem összekeverendő a klasszikus EQ-val, mert nem a teljes frekvencia menetet variálja, csak egy adott specifikus pontot.

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A koncepció egyik érdekessége a szeparált tápellátás volt, amit a masszív alumínium ház balra eltolt vágásánál láthatunk is. Ezzel a zajszintet és esetleges interferenciákat semlegesítik, ami átjuthat az adott áramkörökbe vagy komponensekbe. A kondenzátorokat a Japán Panasonic-tól kölcsönözték, az ellenállásokat pedig a Vishay-tól.

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A mintavételezés és hangminőség optimális aránya miatt a D1 a második generációs XMOS interface-t használja, OTG támogatással építve, hogy minél rugalmasabban használható legyen. Az USB aljzat és a mögötte található digitális jelfolyam órajelét három, alacsony fázisú kvarc oszcillátor és egy ALTER CPLD EPM240T100C5N áramkör alkotja. A jitter mért szintje 5ps, ami rendkívül csendes, tiszta és puritán hangot ígér.

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A digitális bemenetek kellőképpen széles körűek, digitális XLR (AES/EBU), koax, optikai és USB-B fogadja a zenét, az átalakított jelet pedig analóg XLR és RCA-n keresztül továbbíthatjuk az erősítőnkbe. A letisztult és masszív design front oldalán található egy apró kijelző, ami az adott bemenetet jelzi, majd lejátszás közben a befutó jel felbontását. E mellett egy kis gomb a bemenet választást kezeli, a többi kényelmi funkciót pedig a tartozék távvezérlőről tudjuk kezelni.

Fyne F700 hangfal, Norma HS IPA1 erősítő, Wattson Emerson DIGITAL streamer, VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A tesztelést több irányból is meg lehet közelíteni, de hogy a többi DAC beszámoló mellett lehessen hova tenni a tapasztalataimat, így a szokásos komponensek mellett használtam.

A teszteléshez használt eszközök:

A VMV D1 tipikusan az a fajta felső kategóriás termék, ami önmagában első hallgatásra nem kiabálja az arcunkba, hogy mit is tud, mert kiemelkedően egyenes és semleges hangja van. Szándékosan a szokásos Node 2i után kötöttem kezdésképpen, majd átváltottam a Norma IPA 1 saját koax bemenetére, amivel összevetve már jóval könnyebb volt rámutatni, hogy melyik mit is csinál a hanggal. A Node 2i saját konverterével szemben elég egyértelmű volt a minőség javulás a teljes spektrumon keresztül, de főként a közép szekció kiegyenlítése meghatározó.

GedeonAudio Muzix kuponkódVMV D1 DAC teszt Gedeon AudioA D1 hangjára talán a legjobb jelző, hogy egységes és balanszírozott, mert nem billen el egyik irányba sem a hallgatási élmény. A részleteket lágyan helyezi el térben, határozott, de ugyancsak puha sziluettel. Viszont ezt a kellemes érzetet nem érdemes összekeverni a gyorsasággal, mert mindeközben elég pergősen hozza az információt elénk. A feszesség talán csak a mélyeknél lelhető fel, ha a zene olyan, de ott is azt érzem, hogy inkább igazodik az adott zenéhez, mintsem a saját magába kódolt hangzáshoz. Ami biztos, hogy nem ad hozzá plusz kerekséget a basszusokhoz, marad semleges itt is.

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A közép szekció nagyon érdekes, főleg a Node 2i hangjához képest. A Node-nál ismételtem azt tapasztalom, hogy egyszerűen csak beesik a lényegi része a zenéknek. Távolabb kerül, a részletek ezért halkabbak és nagyobb hangerő mellett kapnak csak teret, viszont akkor már a teljes zene is hangosabb arányaiban, szóval sosem az igazi. A D1 itt hozott hatalmas változást, ez a beesett ‘gödör’ a zenében hirtelen visszatért és ekkor realizáltam fekete-fehér mértékben, hogy mennyi minden részlet van még ott. A stílus itt is azonos, könnyű, finom és légies. A textúrákat nem markolja meg, nem olyan organikus és pixelekre bontott, mint amit egyéb integrált DAC-ok művelnek (pl. Hegel), szóval ez be is határolja, hogy milyen hallgatónak lehet ez tökéletes elem a rendszerbe. Valószínűleg a természetesség volt a tervezés egyik fő kulcsszava, amit abszolút meg is kapunk!

Norma Audio HS IPA1 erősítő Gedeon Audio

A felső frekvenciáknál sem változik a hangulat, selymesen simogat konzisztensen és csak az erőszakosra kevert hangoknál ad teret az éleknek. A Norma integrált DAC moduljával szemben viszont elég nagy eltérést hallottam, azt pedig, hogy kinek van igaza, azt nem tudom eldönteni. Mivel végig az IPA1 volt az erősítő, csak a DAC-ot váltogattam, így elég egyértelmű, hogy a saját, beépített DAC-jára váltva kizárólag a két konverter által nyújtott különbségeket hallom. A Normánál pontosan az történt, mint amikor az erősítőiket tesztelgettem, szóval nagyon érdekes, hogy már csak a DAC modul önmagában milyen szinten képes tükrözni a gyártó, fejlesztő ‘signature’ hangzását. A magas frekvenciás kiterjesztés az olasz termék esetében nyíltabb és magasabbra visz tónusban. Ez lehetséges, hogy csak az extra csillogás vagy fény miatt érződik így, de jól hallható. Ezzel szemben a VMV D1 csendesebb, lágyabb és nem bontja szét annyira a zene tetejét, könnyedebb az élmény. Ha ‘elkezdeném számolgatni’ a részleteket, akkor nyilván pontosan ugyanoda érkeznék meg, tehát nem arról van szó az egyik többet mutat, mint a másik, egyszerűen csak másképpen közelítik meg az apró részleteket.

Wattson Audio Emerson DIGITAL streamer gedeon audio

A VMV elé kötve a Wattson Emerson DIGITAL-t már jóval több finomság megjelent a zenéknél, a tonalitás is kiegyenlítettebb lett. Érdekes, hogy a VMV-t is analógosabbnak mondanám, amin csak erősít az érzés, ha egy hasonszőrű futóművet kap maga mögé. A gazdagabb jelből egyértelműen többet kihozott a DAC, apró rezgések artikuláltságától kezdve az egyes reverb effektek lecsengéséig. Az atmoszféra egyes zenéknél erősödött, de az eredetileg tapasztalt naturális hangulatban.

VMV D1 DAC teszt Gedeon Audio

A VMV D1 hibátlanul tükrözi a felső kategóriában tapasztalt érzéseket a felnőttes, előkelő tonalitásával és adagolásával. Könnyen hallgatható, sima és transzparens, ami jóformán bármely láncba bátran illeszthető, ha csak nem valami határozott fűszert szeretnél a szetted hangjába integrálni. Építési minősége igényes és kiemelkedően masszív, a design brutalista iránya pedig egészen egyedi, de méretéből fakadóan könnyen el is rejthető. A dupla chipre épülő koncepció szép energiát és tisztaságot vihet egy jobb belépő rendszerbe is, rendesen megtáltosodhat egy gyengébb lánc is tőle, ahogy azt minden komoly forrásnál, DAC-nál megszokhattuk már.

Ha szimpatikus az elhangzottak alapján, akkor a Muzix.hu bemutatótermében összevetheted más alternatívákkal is:

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon