Keresés
kanto hangfal teszt
augusztus 30, 2020 By Gedeon Audio Off

Kanto TUK aktív hangfal teszt

A Kanto aktív hangfalak közül a YU6 már járt nálam egy alapos tesztelésre, amit az adott árért változatlanul nagyon szívesen ajánlani tudok, viszont sokan egy lépcsőfokkal komolyabbat szeretnének, így a TUK sem maradhat ki a nagyító alól.

kanto hangfal teszt

A gyártó kisebb modellek sikerén felbuzdulva egy nagyobb felbontású világ felé is nyitni akart, amely anyaghasználat és technológia szempontjából egyértelműen komolyabb. A Kanto TUK egy AMT magas sugárzóval és egy 133 mm-es alumínium mély-középsugárzóval lett szerelve, amely teljesítmény szempontjából egyenesen meglepő, pláne a méretéhez képest.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

A Class D elektronika 130 Watt RMS kimenő teljesítményt ad, amely 2 x 65 Wattot küld ki a két csatornára. Aktív keresztváltó, DSP rendszer és integrált DAC bujkál a kompakt hangfalak belsejében. Ahogy egy jó aktív hangfaltól elvárható, jóformán minden funkció adott: mélysugárzó csatlakozó, phono előerősítő, vonalszintű RCA, optikai toslink, USB-B és A, Bluetooth 4.2 aptX HD és előlapi 3.5 mm-es fejhallgató csatlakozó, dedikált fejhallgató elektronikával. Mindez 269 900 ft-os árban végződik, ami a funkciókat, technológiákat és hangminőséget tekintve bőségesen érthető.

A digitális bemenetek 24 bit/194 kHz jelet fogadnak, amely több, mint elég még komolyabb rendszereknél is. Ezen kívül a Bluetooth aptX HD kapcsolat CD jellegű minőséget is képes stabilan fogadni, feltéve, hogy a párosított eszköz azonos adapterrel van ellátva. Egy jó minőségű Bluetooth adapter már önmagában a Kanto TUK árának a 10-15%-a szokott lenni árban, tehát elnézve ezt a sok funkciót és megoldást, az árazás kifejezetten korrektnek tűnik.

kanto tuk hangfal teszt

Ha a TUK mélyei nem lennének elegek, amin amúgy meglepődnék, akkor külön mélysugárzó is csatlakoztatható, amely automatikusan 80 hz-nél vág, így tehermentesítve az alumínium hangszórókat. A hangfalakat a tartozék távvezérlő és előlapi gombok segítségével lehet állítani, ami a szokásos dolgokon kívül bemenetenkénti EQ beállításokat jelent. Tehát játék és filmnézés esetén például izmosabb hangot kaphatunk, míg RCA bemenetek esetén neutrálisat. A bemeneteket az aktív példány jobb alsó sarkában kék LED fény jelzi, aminek a fényereje távvezérlőről szabályozható. A hangfal stand-by üzemmódban várja a jelet mindig, ha bekapcsoljuk a tv-t, akkor a Kanto TUK is vele együtt felébred és megszólal.

kanto tuk hangfal teszt

Gyárilag az aktív hangfal a jobb csatorna, míg a passzív a bal, de a gyártó megadja a lehetőséget, hogy felcseréljük, ha a konnektorunk elhelyezése miatt szükséges. Így bárhogyan is tudjuk elhelyezni, a jobb és bal csatorna a megfelelő oldalról fog szólni. Ez egyáltalán nem gyakori ilyen termékeknél, szóval mindenképpen becsülendő, pláne a többi extra megoldás mellett.

kanto tuk hangfal teszt

Bluesound Node 2i streamer

Szerintem az egyik legfeltűnőbb érvelés a TUK mellett az AMT magas sugárzó. Extra könnyű kialakítása egy gyorsabb és pontosabb reprodukciót ad, mint az árfekvés megszokott selyem dóm sugárzói. A négyzet formája miatt a diszperziója irányítottabb, tehát nem a plafonról és padlóról visszaverődő hullámok mennyisége egyértelműen kevesebb.

Az alumínium mély-középsugárzók hatékony merevségüknek köszönhetően kevesebb alakváltozást mutatnak, amikor nagyobb teljesítmény alatt vannak hajtva. Így pontosabb hangot kapunk, alacsonyabb torzítás, akár nagy hangerőn is. Természetesen az ilyen anyaghasználatnak egyértelmű színe is van, szóval ultra-neutralitást nem is kell ettől elvárni.

kanto hangfal teszt

VIABLUE UFO rezgéscsillapítók + IsoTek EVO3 Initium tápkábel

A hang

A Kanto TUK egyértelműen a többséget célozza meg a könnyen hallgatható, kellemes stílusával. Mélyei megdöbbentően nagyot szólnak, de főként a mélyek közép és felső szegmensei kapnak nagyobb hangsúlyt. Modern, könnyű és elektronikus zenéken konstans és masszív basszusokat kapunk, ami a fiatalok és ütősebb hangzást keresők imádni fognak. A hangkép inkább mély erősnek nevezhető első blikkre, de bass-reflex töméssel vagy kellő pozicionálással finomítani lehet rajta.

kanto tuk hangfal gedeon

Külön rendelhető Kanto SP6 állvány

A spektrum közepe közepes tonalitással dolgozik, nem fényez és hangoskodik. Nyugodt semlegesség jellemzi, ami vokáloknál kifejezetten meglepő tud lenni. Szerencsére a magas sugárzó munkája sem veszi el a figyelmet ettől a részlegtől, ahol hasonló, de részletesebb hangot kapunk. Mélyebbre menő, gazdag aprólékosság emeli feljebb a hangképet egy kis fokkal, miközben megtartja a könnyen hallgatható stílust. Selymes és puha éleket kapnak a cinek és felhangok, tehát pörgős zenéknél nem darál az AMT, csak fél-gyors sebességgel adagolja az információt. Szép kombinációja a feltáró, de nem túlbuzgó hangzásnak.

kanto tuk hangfal gedeon

Nem betegesen szeparáló, inkább a zene hangulatát részesíti előnyben, mintsem az analitikát. Stílusok között nem kifejezetten válogat, egy átlag hifi szettel szemben vastagabb és nagyobb hangja van, ami vékonyabb hangot igénylő zenéknél hallatszódik. Hangszerek és énekhangok néhol dagadtabbnak és erősebbnek tűnnek, mint mondjuk egy hasonló árfekvésben versenyző belépő Fyne Audio hangfal.

Konklúzió és további részletek a videóban:

Forgalmazó: https://audiocentrum.hu/

KANTO TUK hangfal – https://audiocentrum.hu/kanto-tuk

KANTO YU6 teszt

audiocentrum.hu kuponkód gedeon