Keresés
LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio
április 3, 2024 By Gedeon Audio Off

LUMIN T3 streamer első tapasztalatok – 3 szett beszámoló

A híres LUMIN streamerei közül két DAC-os már érkezett is próbára, a D3 és a T3. Ez utóbbi az egyik jelenlegi csúcs megoldásuk, ami nem csak hangminőség, de kialakítás és funkcionalitás szempontjából is rendhagyó.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio

Sikerült is meghallgatnom több rendszerben a LUMIN T3 streamer hangját és kezd körvonalazódni, hogy mit is képvisel. Hallgattam Norma IPA-140 + B&W 705 S3 láncban, Fezz EVO Titania + Acoustic Energy AE520 szettben és Fezz EVO Titania + Revel Concerta2 F35 párossal is. Mindegyiknél azonos volt a LUMIN jelenléte, viszont rendszer hangolás szempontjából nagyon nem volt mindegy, hogy mit mivel eresztettem össze.

LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio

Első tapasztalat a Norma IPA-140 és Bowers & Wilkins 705 S3 kombóval történt, ahol nagyon intenzív közép-magas részletezést tapasztaltam. Nem is meglepetés, hiszen mindegyik termék extrém figyelemmel kezeli a makro részleteket, végeredményképpen pedig szinte erről szólt a teljes zenehallgatási élmény. Feszes, artikulált és energiadús basszus jellemezte. Norma vastagsága és B&W hangfal feszessége gyönyörűen szól együtt. A LUMIN T3 frekvencia átvitelben és annak egyenességében határozott mértékben dobott az erő érzeten. Feszességet megtartotta és egészen technikai precizitással adagolta a basszusokat.

LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio

Közép és felső tartományban volt már-már sok még számomra is a stílus. Annyira brutálisan kiemeli a nüansz részleteket, hogy nem lehet mellette elmenni anélkül, hogy ne gondoljuk át, kell nekem ennyi részlet? Nem vágós, nem túl éles vagy harsány, de egy szintre hozta a szett azokat a hangokat, amiknek csak nyugodtan és finoman kéne megjelennie a zenében. Félreértés ne essék, imádom az ilyen szetteket, de azért vakon senkinek nem merném ezt javasolni. Meg kell hallgatni!

Acoustic Energy AE520 hangfal teszt Gedeon Audio

Második szett a Fezz EVO Titania csöves erősítő és Acoustic Energy AE520 hangfal páros. Ez már sokkal zeneibb és kiegyenlítettebb volt. A részletezés erejét itt is lehetett érezni, de mivel a hangfal eleve semlegesebb és neutrálisabb, így volt hova pakolnia a LUMIN-nak és Fezz-nek a részleteket. Csöves erősítők magasa eleve nem olyan „sistergősen” részletező, mint akár egy Norma, ami jót tett az összképnek ebben az esetben. Ez a szett zseniálisan szól! Azt éreztem, hogy mindent megkaptam, egészen a mélytengeri basszusoktól kezdve a felső frekvenciás részletekig, szép arányban, kellemesen és tisztán. Testes, de kontrollált mélyek, teres és finoman textúrált közepek, szállós és selymes magasak jellemezik a karakterét.

LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio

Utolsó párosítás véletlenül történt és nagyon jól sült el. Fezz EVO Titania és LUMIN T3 maradt, majd került hozzájuk egy Revel Concerta2 F35 hangfal. A Revelek hangja eleve elég semleges, simult és analógos, már-már meleg is a közepe, ha olyan láncban hallgatjuk. A Fezz EVO Titania és a LUMIN streamer viszont olyan rendezett precizitást, tisztaságot és határozott körvonalakat rakott a hangképbe, amit nem is tudok mihez hasonlítani. A krémes basszusok megmaradtak, de feszesen és kontrolláltan dolgoztak, az enyhe brummogása eltűnt. Meleg közepektől nem csinált harsány hangulatot, de egyértelműen növekedett az fókuszáltság, körvonalasabb és szeparált lett minden énekhang. Ez személyes ízlésem szerint kifejezetten jól áll a Revelnek és ilyen jellegű szettekben érzi magát a legjobban. Magasak selymes hangvétele megmaradt, de a LUMIN jelenléte a mikro részleteken jó adagot dobott. Jobban kinyílt a hangkép teteje, viszont levegős és nyugodt stílusban. Revel dobozokhoz erősen tudom javasolni minkét komponenst, mert egészen más minőség is kihozható ezekből a sugárzókból, mint amivel a legtöbben párosítják.

LUMIN T3 streamer teszt Gedeon Audio

A LUMIN T3 streamer árához méltóan extrém részletmennyiséget, könnyed kontrollt és transzparenciát kínált mindegyik szett részeként. Szett szinergia és hangolás szempontjából viszont átgondoltan kell egymáshoz pakolni hasonló hangvételű termékeket, mert ha három komponens erős magasban, akkor bizony a végeredmény sem lesz különb. Ez igény függvényében lehet jó és rossz is, de mindenképpen figyelembe kell venni. A T3 funkcionalitása, hangminősége és építési minősége kiválónak bizonyult. A D3 cirka feléért viszont zseni alternatíva, ugyanis karakterét tekintve közel állnak egymáshoz. Nem akkora a tér, nem akkora a szeparáció és intenzitás, de ebben a kategóriában jóformán minden szőrszálhasogatás. Wattson Madison a LUMIN-hoz képest melegebb, analógosabb és kevésbé technikai hatású, ami a Norma + B&W párosnál jobb választásnak is tűnt. Ízlés, szett és személyes elvárás dolga a megfelelő irány, szóval döntés előtt hallgasd meg nálunk előre egyeztetett időpontban!

További részletek a videóban: