május 6, 2020 By Gedeon Audio Off

Monitor Audio Gold 100 Hangfal teszt

A Monitor Audio Bronze és Silver sorozatát szerintem senkinek sem kell bemutatni, talán a Klipschek mellett ez a másik legnépszerűbb hangfalcsalád a belépő és kötépkategóriában. A Gold viszont az ára miatt már sokaknak kiesik a képből, de megéri egyátalán ezzel foglalkozni?

A Fyne Audio F500 volt az otthoni referencia sugárzó, ha belépő és középkategóriás terméket teszteltem, viszont adódott a lehetőség, hogy egy Monitor Audio Gold 100 5G-t is hazavigyek hosszabb időre. Ezt a netdepo.hu biztosította nekem, tehát nem kellett megvásárolnom, csak használnom. Milyen jó dolgom van, mi?

Több elektronikán is hallgattam, de a sziluett nem igazán változott, maximum a finomsága a dolgoknak, szóval a párosítás részére kezdésképpen nem térnék ki. Első bekötésnél egészen szélsőséges érzéseim voltak, ami pont a spektrum két végletében tanusított viselkedése miatt volt. Az MPD magassugárzó a Gold 100-at egy nagyon más kategóriába helyezi el, mint amit a Silver-nél hallhatunk. Jóval finomabb, részletgazdagabb és az apró neszek is olyan nagy figyelmet kapnak, amit a klasszikus selyem dómok, esetleg C-CAM konstrukciók sem képesek produkálni. Olyan érzetem volt sokszor, mintha egy szép festményt most felnagyítva láthatnék, eddig pedig csak távolabbról szemléltem. A részletgazdagsága ellenére puhának és lágynak mondható, tehát nem a harsányan pontos előadást kapjuk itt, mint mondjuk pár konkurens terméknél. Ezt részletezhetem még sokáig, de szerintem ez nagyjából átadja azt, hogy milyen érzést is nyújt. Szóval azoknak, akik a Silver vagy Bronze sorozatban keresik ezt a tudást, azok számára sajnos az a rossz hírem van, hogy ez egy más kategória. Véleményem szerint a Gold és Silver közti nagy lépcsőfok az MPD magassugárzóról szól főként, de természetesen azért nem áll meg itt a tudomány, haladjunk lejjebb.

A mély és középtartomány szépen egybesimul, a vokálok kristálytiszták és nagyon nehéz felfedezni benne valamilyen fűszert vagy színt. Térélményben, mélységérzetben szép levegősnek mondható, a hangok közti szeparáció összeszedett és tudatos stílust ad. A legalsó frekvenciákban viszont egy elég nagy meglepetés lapul, mivel hatalmasat tud szólni, ha az akusztika ezt alátámasztja. A 45 nm-es szobában 25 cm-re a faltól még mindig be kell tömni a hátsó reflexeit, mert könnyen átmegy túlzóba. A tartozék szivacs nem is véletlen, ez kötelező hozzávaló egy ilyen doboznál. Stílusa puhának mondható, mint a Silver szériánál, tehát a gyártó elképzelése itt visszaköszön. Szépen, lágyan kezeli a feladatokat és nagyon halk hangerőn is testes érzetet nyújt, ami rengeteg jó sugárzónak nem szokott összejönni. Nagy hangerőn, mélyerős zenéknél viszont megjelenik (nagyon ritkán) a tipikus bass-reflex süvítés, mintha a szél fújna. Ez olyan hangos tud lenni, mint maga a zene, ami ugye nem túl halk. Ez kizárólag szélsőségesen veretős zenéknél jön elő, mint például Stimming pár számánál, de hangszeres, akusztikus anyagoknál ilyennel egyszer sem találkoztam. Több hónapos használat után már hozzászoktam a mélyekhez, így nem tűnik olyan erősnek, mint az első napokban, de az biztos, hogy érdemes tesztelni a reflex szivacs hatását, mert zenei ízlés és akusztika határozza majd meg, hogy neked mi lesz megfelelő

Elektronikára mondhatni nagyon erősen reagál, de nem az a fajta, ami gyengén szól egy olcsóbb erősítővel. Én Rega Brio-val kezdtem, ami egy élvezetes hang már, de az Elex-R egy egészen más szintre emeli. Jól áll a Gold-nak ha egy megfogott, száraz és kontrollált erősítőt rakunk mögé, így minden egy kicsivel feszesebb lesz, ami ugye a széria puhaságából elvesz majd egy csipetnyit, de ez a balansz néhány személyes ízlésnek jobban tetszhet.

frissítve 2020.07 – Új referencia hangfal az Audio Solutions Figaro B

A videó 3 hónapja készült, így a fent leírtak az ez idő alatt tapasztaltak alapján fogalmazódott meg.

Specifikációk

  • 2-utas, 40 Hz – 50 kHz
  • MPD super-magassugárzó
  • 165 mm-es Nomex méhsejtrácsos C-CAM mély-középsugárzó, szőtt karbonrost alapréteg
  • HiVe II hátsó bass-reflex port
  • Ezüstözött belső kábelezés
  • Bi-Wire terminál
  • 360 x 195 x 330.6 mm
  • 599 990 ft