Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu
január 11, 2021 By gedeon Off

Naim Uniti Nova erősítő teszt – a jövő hifije?

A Naim Uniti Nova erősítő első tapasztalatait már megosztottam egy kísérletezős videó formájában, de úgy érzem hogy érdemel egy önálló alkalmat a szereplésre. Itt már azon árfekvésben mozgunk, ahol számtalan alternatíva elérhető, más és más koncepcióval fejlesztve, viszont az építési minőség és design egy olyan pontja a Naim-nek, ami különlegessé teszi a kategóriájában.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

A Naim Uniti Nova egy modern sztereó erősítő, teljes körű streamer funkcionalitással, applikációs vezérléssel és nappalibarát csatlakozókkal. Google Chromecast, Tidal Connect, Spotify Connect, UPnP, Roon, Qobuz, Bluetooth aptX HD kapcsolat, SD és USB tárhely olvasó fedi le az integrált forrás lehetőségeket, ami tulajdonképpen az összes kurrens funkciót jelenti. Hátul található két digitális optikai (24bit/96kHz), két koax (24bit/192kHz), BNC, HDMI ARC, két analóg RCA és DIN csatlakozó. Mélysugárzó vagy végfok integrálás esetén használhatjuk az előerősített analóg kimeneteket, ha fejleszteni szeretnénk. A hangfalkábel terminált nagyon angolos módon süllyesztett banándugós foglalatokkal intézték el, tehát meglévő nyers kábelek esetén muszáj lesz beszerezni pár csatlakozót.

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

Az erősítő egy továbbfejlesztett Atom-nak néz ki, aminek a bal oldala az új elem, míg a jobb megmaradt design azonos módon. Front oldalon egy igényes kijelző található, amin keresztül minden bemenetet, beállítást láthatunk, mindamellett hogy folyamatosan mutatja az éppen futó zene albumborítóját. Felül a lassan klasszikusnak is nevezhető modern hangerőszabályzó, ami egy erősen sci-fi hangulatú süllyesztett magasfényű foglalatban van, fehér világítással. Ahogy a külső peremnél fogva tekerjük a hangerőt, úgy szimultán fénycsíkokkal jelzi az állást. Ugyanezt a világítós design elemet a távvezérlőn is megkapjuk, egymást tükrözve azonos skálázással. Egyértelműen az egyik legigényesebb és legötletesebb szabályzó, amivel találkoztam az utóbbi évek során.

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

A ház nagy része szálcsiszolt alumíniumnak tűnik, míg a két oldalt hűtőbordák futnak végig a teljes hosszon. Kifejezetten masszív és strapabíró érzete van a Nova-nak, erősen a brutalista épületekre emlékeztet, amit egyébként mindig is imádtam. A tápaljzat viszont mocorog az én példányomnál, ami már a gyári kábellel is érződik, de ha egy komolyabbat használunk (ami ebben az árfekvésben nem lenne meglepő), akkor éles ívben meghajlik a műanyag foglalat. Lehetséges, hogy direkt van egy játéka, de erre érdemes vigyázni izmosabb kábelek esetén.

GedeonAudio Shop Banner

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

A tesztelés egy egész hónapon keresztül történt különböző hangfalakkal, tehát azt hiszem sikerült behatárolnom, hogy miben rejlik az ereje és karaktere. Mivel a Naim + Neat Acoustics közkedvelt párosítás, így adta magát, hogy az IOTA és Motive szériával is meghallgassam a szokásos Fyne, Revel lehetőségeken túl. Nagyon kíváncsi lettem volna egy Focal kombóra, de sajnos az nem volt kéznél.

Neat Acoustics SX1 hangfal és Naim Uniti Nova erősítő

A Naim Uniti Nova erősítő hangja karakteresnek mondható, hamar felismerni az egyedi világát, amit belehúz minden párosításba valamely módon. A mélyek szembetűnően erősek és ez a része kifejezetten jól állt a Neat Acoustics SX1 hangfalaknak. Az energia a mély szekció középső szegmensében jelenik meg a legjobban, de magával húz egy izmosan remegtető alsóbb pulzálást is. Ezen tulajdonságát élveztem a legjobban, kell is az erő az SX1-nek, ha modern, elektronikus zenéket adok a szettnek. Egyes lábdoboknál a gyorsaság és dagadtság keveredik egy maszkulin lecsapódásban, és mondhatni, hogy ez érthető is a kompakt méretére nézve. Sok hasonló méretű erősítőnél jellegzetesség, hogy enyhén mély erős, viszont gyakran hiányzik a finomság és definíció belőle. Ez esetünkben nagyon jó arányban kerül adagolásra, állványos vagy kompakt álló hangfalaknál zseni élményt nyújt.

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

A hangkép nyugodtnak és puhának titulálható, a középtartomány enyhe távolságot tart tőlünk és ez várhatóan be is határolja, hogy milyen hangfalakhoz lesz működőképes a hallgató ízlése alapján. Tonalitás szempontjából a természetes szó könnyen ráaggatható, mert nem próbál túlozni azzal, hogy tapinthatóvá tesz minden felvételt. Ebből viszont fakad egy melegebb érzet, picivel folyósabb stílussal, mint amit egy Hegel vagy Exposure erősítőnél tapasztalni, de még a Lyngdorfot is simán ide lehetne sorolni. Nincs benne határozott szeparáció vagy artikuláció, ott van minden kellő levegővel, de nem vág katonás rendet a zenékben. A közeli pontok nem túl közeliek, inkább fókuszál a teljes zenére, mintsem egy-egy hangszerre vagy tartományra, amiről az egész élmény szólna.

Naim Uniti Nova erősítő teszt gedeonaudio.hu

Nem kérdés, hogy a  Neat Acoustics és Naim párosítás gyönyörűen szól, de behatárolható stílussal, ami vagy teli találat a hallgatónak, vagy épp túl lágy. Esetemben volt, hogy nem tudtam belekötni és boldogan hallgattam napokig, míg egy-két zenénél előjött a karaktere, ami egyszerűen csak nem működött számomra. Jó példa erre bármely mély erős zene, ahol egy hangszer vagy vokál a közepeknél kap főszerepet. Az izmos basszusok keverednek az árnyékos énekhanggal, ami az egyensúlyt egyértelműen felborítja, hiszen nem érződik kellőképpen tisztának a fő motívum. Lehetőségünk hangolásra, akusztika korrekcióra nincs, tehát ez egy adottsága a Nova-nak, ami bizonyos műfajokon sose lesz probléma. Mindezt úgy kell értelmezni, hogy a Neat SX1 közepe és magasa is erősen nyitott és szuper tiszta, tehát ezért is hallani ki könnyen, hogy más erősítőkhöz képest mit hoz az összképbe a Naim.

Neat Acoustics SX1 hangfal gedeonaudio.hu

Összesítve szélsőséges érzéseim vannak, mert egyszerre rugalmas és modern a Nova, miközben hang szempontjából valamelyest klasszikusnak hívnám. Ha valakinek teli találat ez a stílus, akkor nincs kérdés és megvan az álom erősítő. Viszont nyilván nem mindenkinek ugyanaz a karakter tetszik, így ez szűri majd a felhasználókat. A felépítés, indusztriál design, felhasználói élmény hibátlan és kívánom, hogy a kedvenc gyártóim legalább 1-1 termék erejéig elmenjenek ebbe az irányzatba. Még ha hangkarakterre nem is az én stílusom, értékelem azt a minőséget, amit a Nova képvisel.

Egy kategóriával feljebb a Lyngdorf TDAI-3400 a RoomPerfect funkciójával erős ellenfél, hasonló streaming élménnyel és modularitással. Ha a méret nem számít, akkor kicsivel többért az EISA díjas Hegel H390 is szóba jöhet, de még a kifutott H360 is, ami olcsóbban elcsíphető.