Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio
április 18, 2022 By Gedeon Audio Off

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt

Az Acoustic Energy AE100 MKII hangfal nagy meglepetést okozott, hiszen ár-érték arányát tekintve kifogástalan élményt nyújt a belépő kategóriában, viszont mi történik, ha ugyanezt a koncepciót hallgatjuk egy álló méretben?

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

Az frissült széria első álló példánya az Acoustic Energy AE109 MKII hangfal, ami az elődhöz képest mindenből 15-30%-al nagyobbat kapott. Új Wide Dispersion Tweeter tölcsér a 25 mm-es selyem dóm körül és két darab 130 mm-es papír mély-közép hangszóró. A magas waveguide arányaiban lejjebb lett tolva, ahogy az AE500 szériánál, tehát a felső mély-közép hangszóró peremével metszik egymást.

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

Magát a dobozt már nem MDF-ből, hanem HDF-ből készítik, amit a súlyán egy az egyben érezni is, hiszen 16 kg darabja. A szokásos slot reflex nyílást itt is hátulra helyezték, teljesen a doboz felső részére tolva. Alul négy csavarmenet, ahova a tartozék tüskéket csavarhatjuk és extra kedvesség, hogy tüskealátét is jár hozzá.

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

A formatervezése szokásos Acoustic Energy, tehát felül és alul is gömbölyített éleket látunk, aszimmetrikusan. Esetemben dió fóliás az AE109 MKII és szokatlanul jó minőségű, egészen természetes fa hatással. Tapintásra nyilván érezni, hogy nem valódi fa furnér, de látványra erősen csalóka, főleg hogy a két doboz erezete teljesen más. Az, hogy ez tudatos vagy véletlen volt ennél a párnál, azt nem tudom, de ha lehetne választani, akkor biztos így kérném.

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

A hallgatáshoz a szokásos kategória referencia termékeket vetettem be, amivel a kis állványos AE100 MKII-t is teszteltem pár hete. Arcam SA20 erősítő, Wattson Audio Emerson ANALOG streamer és VIABLUE kábelezés (SC-4 T6s, NF-S1, X-60).

Wattson Audio streamer Gedeon Audio

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

Első percekben már feltűnt, hogy a hangkép billent egy fokkal az állványos AE100 MKII-höz képest. A basszusok nem érződnek olyan puffasztottnak, ami egyébként az egyik nagy selling pointja annak. Itt viszont, ahogy frekvenciamenetben lejjebb megyünk, úgy egyértelműen kiegyenlítettebb is az élmény. Kifejezetten kemény és megfogott mélyei vannak, koncentrált habitussal. Son Lux – All Directions számánál a kezdő dobjáték meglepően rendezett és kitisztult marad végig, míg például a kis tesónál arányaiban több szerepet kaptak a 60-80 Hz közötti húsos részek. Nagyon érdekes, hogy a fókuszt mennyire másképpen helyezi rá a zenére, annak ellenére, hogy pontosan ugyanazon komponensekkel szerelik a két modellt, de nyilván átdolgozott keresztváltóval és más dobozmérettel működnek.

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

A közép szekció azonosan melegebb tónus maradt, enyhén füstös és árnyalt érzettel. Egy csipetnyivel jobban kiugrik a térből egy-egy női vokál, még Peggy Lee hangja is, pedig azok a zenék nem agresszívan kevertek. Közepesen részletező, tehát nem raccsol és szöszöl el minden egyes hang felett úgy, mint ahogy azt már a magas bőkezűen megteszi helyette. Simogató, selymes és egyfajta ecsetszerű rajzolata van, lágy sziluettekkel. A térábrázolás és mélységérzet nagyon jó, határozott különbséget tesz az intim és távoli pontok között. Ennek érzékeltetését is inkább puhán és könnyedén teszi, nem éles fókuszáltsággal.

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE109 MKII hangfal magas tartománya erősebb jelenlétet kapott, mint amit az AE100 MKII-nél tapasztaltam. Egy kellemes mennyiségű szikra és parázs jellegű részletezés végig ott dolgozik a zenék tetején és nagyon jót is tesz az amúgy melegebb hangulatnak. Felhangok, kis sziszegések és akusztikus gitár pengő élei mind kiugranak a térből és megadják a klasszikus hifis élményt, ahol a nüanszokkal jól elszórakoztat minket. Nem olyan mértékű és erejű ez a képesség, mint amit az AE500-as szériánál kapunk, de mindenképpen abba az irányba halad, ráadásul töredék áron.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Acoustic Energy AE109 MKII hangfal teszt Gedeon Audio

Összességében az Acoustic Energy AE109 MKII hangfal egy újabb meglepetés, hiszen ugyan hasonló a karakter, mégis más az adagolás és egyensúly a hangképen belül, mint amit az AE100 MKII-nél hallottam. Kemény és nagyon határozott mélyeket kapunk, amit ilyen definiáltsággal egy alternatívánál sem hallottam még. Nagyobb és erősebb van, de ilyen artikulált nem igazán. Meleg és lágy hangulatú középtartomány, illetve egy csilingelően részletező magas szekció koronázza meg az élményt azok számára, akik egy ilyen könnyen hallgatható stílust keresnek a nappalijukba. Ár-érték arányát tekintve megint csak azt tudom kérdezni, hogy mégis mit szeretnénk még ennyiért?