Dynaudio Emit 20 hangfal teszt Gedeon Audio
április 24, 2024 By Gedeon Audio 0

Dynaudio Emit 20 és Emit 10 hangfalak maxolva!

Ahogy a Dynaudio Emit 50 hangfal első beszámolójában említettem, a két állványosat nem próbáltam Fezz EVO Titania erősítővel és LUMN D3 streamerrel. Az álló hangjának olyannyira jót tett, hogy gyorsan be is kötöttem az Emit 20-at és 10-et, majd kezdődött a hallgatózás!

Dynaudio Emit 20 hangfal Fezz EVO Titania erősítő Gedeon Audio

A kérdés csupán annyi volt, hogy a Dynaudio Emit 50 miért szól annyival “jobban”, mint az Emit 20 és Emit 10. A 3-utas vs 2-utas kialakítás miatt? Ennyit dob az erősítő és streamer kombó az Emitek hangján? Vagy nagyobb méretben, több hangszóróval egyszerűen csak komolyabb lesz a hang?

Dynaudio Emit 50 hangfal gedeon audio

A Dynaudio Emit 20 hangfallal kezdtem és már az első számok alatt körvonalazódott, hogy több oka is lehet a tapasztaltaknak. Az tuti, hogy jobban szól Fezz EVO Titania erősítővel és LUMIN D3 streamerrel, mint egy Fezz Torussal vagy Hegel H95-tel, főleg a közép és felső tartomány lett tisztább, körvonalasabb és rajzosabb. Extra nyitottság és részlet adag kapott teret a hangkép felső részénél, így tágasabb és messzibb lecsengéseket is kihallani a zenéből. Eli Keszler zenék kattogó hangjai egészen hasonlóak az Emit 20 esetében, mint az Emit 50-nél, persze csak-csak nem ugyanaz a kettő. Basszusok terén hasonló a hangulat, attól a ténytől függetlenül, hogy az Emit 50 alapból mennyivel nagyobb és több hangszóróval is dolgozik.

Dynaudio Emit 20 hangfal Gedeon Audio

Az Emit 20 feszes, de elképesztő nagy, stabil energiát pakol a szobába úgy, hogy a terhelhetőségének töredékénél járunk. Aki hatásos hangot keres basszusok terén, annak az Emit 20 egy jó tipp lehet. Egy szó mint száz, van különbség az Emit 20 és Emit 50 között, tehát a nagyobb méret, más keresztváltó és 3-utas konstrukció a hangminőség előnyére vált. Az is kiderült, hogy a Dynaudio Emit állványos sugárzókhoz nyugodtan lehet ennyivel komolyabb erősítőt és forrást is pakolni, ugyanis egyre csak nyílik ki a hangkép és más szintre emelhető a minősége. Árához képest, változatlanul nagyon erősnek gondolom, főleg hogy simán használható olyan szettben is, ahol az Emit 20 a legolcsóbb komponens.

Dynaudio Emit 10 vs Emit 20 hangfal Gedeon Audio

Meglepne, ha a Dynaudio Emit 10 hangfal nem hasonló hatást hozna a Fezz és LUMIN kombóval, így erre is ráhallgattam. Egyre érdekesebb ez az összevetés, ugyanis az Emit 10 mintha közelebb állna az Emit 50 közepéhez és magasához. Mivel kevesebb a basszus, nem megy olyan mélyre és a mennyiség sem annyi, mint bármely nagyobb modellnél, így több fókuszt kap a közép-felső tartomány. Odáig nem merészkednék, hogy Emit 50 kvalitású a szeparáció, mert nem, de jobban hasonlítanak egymáshoz. Basszusban persze elmarad a többi mellett, de hasonlóan feszes hatást kapunk, Emit-es ütős tartalékokkal.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

Szerintem a Dynaudio Emit 50 dedikált közepe dob a színpad megvilágításán, ettől lett olyan “részletező” a hatása a kisebbekkel szemben, kicsit élesebb, direktebb és tapinthatóbb. Nem hatalmas különbségek, de közvetlen egymás után hallgatva egyértelműen hallhatóak. Alapvetően nem ugyanazon szobába és embernek való az állványos és álló hangfal, így nagy veszekedés nem lesz, hogy melyiket is válassza az ember. Ha nagy a tér és kell az álló hatás, akkor logikusabb a Dynaudio Emit 50-et választani, aminek nevetséges erőtartalékai vannak és gyönyörűen fejleszthető a hangja.

További Dynaudio Emit tesztek: